Желатин при болка в ставите: ефективна натурална рецепта

Желатин при болка в ставите – вкусна и полезна рецепта

Днес ще говорим за ползите от желатина за ставите и костите. Въпреки че има и други полезни свойства. В допълнение към факта, че желатинът е много популярен в готвенето, този продукт подобрява сърдечно-съдовата система и метаболитните процеси в организма. Но да се върнем към нашата тема.

Желатин при болка в ставите
Хората страдат силно от болки в ставите при заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит, остеопороза, травма, подагра и др. Известни противовъзпалителни средства като куркума, мед, чесън, джинджифил могат да облекчат тази болка, но има и друго по-малко популярно средство. И това е желатинът!

Желатинът е животински колаген. Веганската версия на желатина се прави от агар-агар или карагенан, получен от червени и кафяви водорасли.

Въпреки че това също са желиращи агенти, те не притежават лечебните свойства на желатина.

Благодарение на съдържащите се в него протеини и колаген, желатинът е много полезен за вашето здраве. На първо място, те са необходими за скелетната система, тъй като ние ги получаваме от костите и месните отпадъци.

Колагенът е най-разпространеният протеин в организма. Намира се в кожата, костите, косата, съединителната тъкан. Една супена лъжица желатин съдържа от 6 до 12 г протеин. Нашето тяло абсорбира колаген от желатина, попълвайки собствените си резерви.

Болката в ставите се намалява по 2 начина: чрез укрепване на костите и повишаване нивото на колаген в съединителната тъкан. Желатинът съдържа хондроитин, важен компонент на хрущяла.

Хондроитинът има способността да задържа вода в хрущяла. Той е част от синовиалната течност, действа като лубрикант. Синовиалната течност предотвратява триенето на ставите, а също така ги прави по-подвижни. Намаляването на количеството хондроитин в хрущяла е типична причина за артроза.

Проучванията на ефектите на колагена при лечението на остеоартрит и остеопороза са установили, че нашият хрущял го абсорбира. В резултат на това съединителната тъкан в ставата се укрепва, еластичността й се повишава, което значително намалява болката.

За да абсорбира колагена от желатина, на тялото му е необходимо време – до няколко месеца.

Въпреки всичките си полезни свойства, желатинът има някои противопоказания: уролитиаза, склонност към тромбоза.

Как да използвате желатина
Желатинът е прозрачно вещество, без вкус или мирис, което е от съществено значение при смесването му с други съставки.

Полезни свойства има само органичният желатин без ароматни добавки.

По-долу предлагаме проста рецепта за комбиниране на желатин с различни натурални продукти.

Желатинов пудинг:
3 супени лъжици стафиди
2 супени лъжици органичен неароматизиран желатин

8 чаени лъжички ленено семе
4 супени лъжици сусамово семе
3супени лъжици тиквени семки
¾ чаша мед

Начин на приготвяне:
Смесете добре всички съставки. След това смелете получената смес с пасатор. Пресипете в стъклен съд. Съхранявайте при стайна температура.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка два пъти дневно преди закуска и обяд.

Използва се за подобряване състоянието на ставите!


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments