Заболявания на щитовидната жлеза. …

Болестите на щитовидната жлеза се появяват, когато тази важна жлеза, разположена в основата на шията, отделя прекалено много или прекалено малко хормони. Хипер- или хипотиреоидизъм –
каква е разликата?

Заболявания на щитовидната жлеза. Хипер- или хипотиреоидизъм – каква е разликата?
 

 

Хипертиреоидизъм – когато хормоните бушуват

Заболяването се характеризира с излишък от хормони на щитовидната жлеза в кръвта и засяга предимно жени на възраст от 30 до 40 години. Може да се каже, че е болест на младите, но се забелязва честата й проява и при възрастни, които взимат някои лекарства за сърдечносъдови заболявания. Лечението се състои в прием на специфични медикаменти и може да трае от 6 месеца до 10 години.

1-2% от населението на Европа страда от хипертиреоидизъм.

 

Каква е причината?

Най-честите причини за повишената функция на жлезата са Базедовата болест и възлестата гуша. Базедовата болест по-често се среща при хора в млада и средна възраст, а възлестата гуша е характерна за по-напредналите години.

Симптомите

 • Учестен пулс.
 • Постоянно потене, влажна кожа.
 • Неспокойствие, напрегнатост, накъсване на мисълта, емоционална лабилност.
 • Безсъние.
 • Треперене на тялото.
 • Загуба на тегло въпреки нормалния апетит, склонност към сладки храни.

 

Кръвен тест

Той цели да установи количеството на TSH – хормон, отделян от щитовидната жлеза и стимулиращ в същото време собствената й дейност. При хипертиреоидизъм нивото му е ниско – под 0,3 микро-единици на 1 милилитър кръв. На по-късен етап се изследват също хормоните Т3 и Т4, за да се определи степента на заболяването.

 

 

Хипотиреоидизъм – организмът работи в бавен ритъм

Щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това заболяване се среща по-често от хипертиреоидизма и броят на случаите непрекъснато се увеличава. И при него по-засегнати са жените. Лекува се с прием на хормони, обикновено през целия живот.

 

3-10% от населението на Европа страда от хипотиреоидизъм.

 

Каква е причината?

Намалената функция на щитовидната жлеза обикновено се дължи на автоимунно заболяване, наречено болест на Хашимото. Това състояние най-често настъпва неусетно и симптомите му са неспецифични. Повечето пациенти с лека форма на болестта нямат почти никакви оплаквания. Обикновено проблемът се открива случайно при изследвания по друг повод или при скрининг за заболявания на щитовидната жлеза.

Симптомите

 • Суха кожа.
 • Забавеност на реакциите и мисълта, мудност в движенията, разстройство на паметта.
 • Зиморничавост.
 • Намаляване на апетита при леко до умерено повишаване на теглото.
 • Физическа и психическа умора.
 • Безплодие при младите жени.
 • Мравучкане в крайниците, крампи.

 

Кръвен тест

Нивото на хормона TSH е високо – над 5 микро-единици на 1 милилитър кръв. При започнало лечение, в зависимост от това до каква степен то повлиява заболяването, количеството на хормона Т4 е нормално или недостатъчно.

 

И нещо общо между двете заболявания – стресът!

Хипер- и хипотиреоидизмът най-често са последица от автоимунни заболявания, респективно Базедова болест и болестта на Хашимото. И в двата случая стресът е отключващ фактор. Жените са по-податливи на стрес и това може би обяснява защо проблемите на щитовидната жлеза засягат предимно нежния пол.

 

Щитовидната жлеза влияе на плодовитостта и при жените, и при мъжете. При мъжа тя направлява либидото и определя жизнеността на сперматозоидите. При жените оказва ефект върху продължителността и силата на месечното кръвотечение, овулацията и оплодените яйцеклетки. Смята се, че недостатъчната функция на щитовидната жлеза може да е причина за повтарящи се спонтанни аборти.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments