Запечатване на месото – как и защо

Как да приготвим перфектната пържола у дома? Въпросът не е прост. Има много специфики като започнете от какъв тип печка разполагате и стигнете до с вида и материала на тигана, вида на пържолата и нейната дебелина.

Техника, която би могла да ви помогне да нагостите близките си с вкусно месно ястие, е т.нар. запечатване на месото. Ето и какви са особеностите на този процес.

1. Извадете пържолата от опаковката и отстранете влагата от нея с кухненска хартия. Изчакайте, докато месото се затопли до стайна температура;

2. Ако имате голямо парче месо, нарежете на пържоли. Не забравяйте, че е важно да режете срещу влакната, ако парчето месо ви позволява. Дебелината на пържолата варира от 2.5 см до 4 см;

3. Леко намажете със зехтин за пържене или обикновено слънчогледово масло. В никакъв случай не използвайте зехтин за салати, той е с мирис на маслини и има ниска температура на горене;

4. Включете тигана на максимална температура и запечатайте пържолата от двете страни, за 2 минути от всяка страна;

Как се запечатва месо

5. Намалете температурата до 2/3 от максималната и гответе до нужния и желан загар от вас;

6. Поставете пържолата върху дървена дъска или топъл съд, за да си почине за 5 минути;

7. Нарежете пържолата, посолете и поръсете с черен пипер, насладете се на отлично месо. Не забравяйте, черният пипер трябва да е прясно смлян и правилно избрана солта.

Ето още някои съвети при запечатване на месо.

Дебелината на пържолата е изключително важна. Пържоли с дебелина до 2.5 см (около 2 пръста) се готвят само в тиган.

Пържоли с дебелина повече от 2.5 см се запечатват в тиган и се допичат до готовност във фурната на 180 градуса. Фурната заменя точка 5 от ръководството.

Пържола с дебелина под 2.5 см запечатваме за по 2-3 минути от всяка страна. Всеки допълнителен сантиметър с дебелина по-голяма от 2.5 см, се добавя още две минути към времето на готвене.

Запечатваме месото за вкус. Със запечатването повърхността на месото се карамелизира и ние получаваме пържения вкус, който много обичаме. Отличен е резултат получаваме, ако след запечатване месото се допече в гювеч или с фолио. В такива случаи, месото се приготвя в собствен сос и се оказва превъзходно, дори и без апетитна марината за месо и други добавки.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments