Защо веднага след раждането бебето се поставя върху корема на майката?

Защо-веднага-след-раждането-бебето-се-поставя-върху-корема-на-майката

Когато се роди дъщеря ми, акушерката я вдигна над мен и извика „Вижте! Какво имате? Момче или момиче? ”Прошепнах, усмихвайки се:„ Момиче ”. В този момент, честно казано, нямаше време за въпроси.

Това е моето щастие. Любовта ми изпълни цялото пространство наоколо. Виждах само нея. И в следващата секунда я почувствах върху корема си, толкова топла, малка и беззащитна. И отново сме като едно цяло. Защо акушерката пита пола на майката на детето, след като самата тя перфектно вижда кой е роден – момче или момиче?

За да осъществи майката зрителен контакт с новороденото.

Смята се, че емоционалната връзка между майката и детето възниква още когато е в нейната утроба. Това се случва, ако детето е желано, те го чакат, говорят му. При контакт с очите тази връзка се „материализира“, тоест укрепва.

Защо новороденото се поставя върху корема на майката веднага след раждането?

Действията на акушерката по време на естественото раждане са следните: като се роди бебето, тя го избърсва с топла пелена и след контакт с очите на майката го слага върху корема й. Защо се прави това?

Затова има три причини:

1. Заради топлината

Бебето се е намирало в утробата, където температурата е 36,6, и се ражда в помещение, където температурата е 24  градуса(разлика от 12 градуса), при това е и все още мокро. Тъй като терморегулацията при новородени не е добре установена, то все още не знае как да се стопли, така че майката, затопляйки го, му помага да се адаптира към външната среда.

2. Заради телесния контакт с майката

Той е толкова важен, колкото и визуалния. В крайна сметка контактът между очите и тялото помага за формирането / укрепването на близка емоционална връзка между майката и детето.

3. За защита

Бебето се ражда стерилно. Намирайки се върху корема на майката, то влиза в контакт с кожата й. Това води до факта, че тялото му е заселено от майчини микроорганизми, които са в състояние да го предпазят от патогенната микрофлора на околната среда.

Има и още един интересен момент.

Тези, които се занимават с животновъдство, знаят, че ако вземат бебе от женски бозайник веднага след раждането, дори за няколко минути, и след това го върнат, тогава той няма да лапне цицката и майката няма да разпознае детето си – тя дори ще го отбие от бозаене и то ще умре.

Ние, разбира се, не сме животни, но ненапразно в родилните домове през последните години се наблюдава такава тенденция като поставяне на новородено на корема на майката.

Много жени, които са били лишени от такава възможност при първото раждане, а при второто са успели да оценят контакта кожа до кожа, говорят за предимството му. Емоционалната връзка поражда и укрепва майчиния инстинкт у жената.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments