Защо в Англия управлява кралицата, а не кралят?

кралица-Елизабет-Втора

Англия е изключителна държава. Тук модерността в целия си блясък е в непосредствена близост до традициите, почитани още от Средновековието, и невинаги разбирани от представители на други култури. Така например тук все още властва кралската династия, както е било характерно за европейското Средновековие. Но в същото време на власт е кралицата, лице от женски пол, което дори за средновековна Европа би било много странен и рядък момент.

Как се е случило това? И настоящото управление на Елизабет II изключение ли е? За да отговорим на всички подобни въпроси, трябва да се обърнем към особеностите на английското престолонаследие и историята. 

Може ли жена да наследи британския престол?

Самото име на Елизабет Втора ясно казва, че тя не е първата английска кралица. Жените наистина могат да наследят английския трон – в Закона за наследството от 1701 г. това право се предоставя на нежния пол. Но първоначално не било така.

Майката на първата кралица на Англия Елизабет Ан Болейн лично се борила за това право, за да може дъщеря й да седне на трона. Анна скоро била екзекутирана за държавна измяна, но наследствените права на жените останали непроменени.

Първоначално било така, че жена можела да седне на британския трон само в един случай – ако нямало други наследници от мъжки пол. Така че, ако принцесата имала братя, дори по-млади, те били първите претенденти за престола. Ако нямала братя или пък ако те се отказвали от наследяването на трона, пълноправна кралица можела да стане и жена.

През 2011 г. правилата за наследяване на престола във Великобритания бяха преразгледани и бяха направени определени промени по този въпрос, правейки системата по-модерна и подходяща за съществуващите морални принципи.

Днес всички наследници, независимо от пола, се считат за равнопоставени кандидати и се отдава предпочитание на най-възрастните. Също така необходимо изискване е спазването на протестантската вяра, но в същото време браковете с католици изобщо не са забранени. В миналото това е било забранено.

Как Елизабет Втора е стъпила на трона?

Първоначално Елизабет е била едва третият претендент, но Едуард Осми абдикира и страната се оглавява от бащата на бъдещата кралица Джордж Шести. Монархът нямал синове, иначе най-големият от тях щеше да се възкачи на трона. В тази ситуация, след смъртта на баща си, кралица станала Елизабет II. По това време кралицата е на 26 години.

Интересен факт: Елизабет се омъжва за херцога на Единбург, но той остава с титлата принц-консорт, която не дава никакви права за трона. Дори да беше живял по-дълго от Елизабет, след нейната смърт той щеше да стане просто принц.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments