Защо мазнините са важни за мозъка

Мозъкът е основния орган на централната нервна система, който контролира и регулира повечето функции на човешкото тяло. От жизненоважни функции като дишане или сърдечен ритъм, сън, глад, жажда, до висши функции: разсъждения, памет, внимание, контрол на емоциите и поведението.

Мазнините практически не се усвояват и не се абсорбират в стомаха, те се изпращат в червата в оригиналната си форма. Попадайки в червата, мастната молекула се разпада на основи и ръкави. Тази работа се извършва от ензимите и жлъчката. Освен това мазнините не се изпращат до стомаха или бедрата ви, за да развалят фигурата ви, те имат дълъг път през тялото и много приключения.

И така, кои органи и тъкани се нуждаят от мазнини?

На първо място, това е мозъкът. Мозъчните клетки са неврони. Работата на невроните се основава на електрически импулси. Невроните имат проводници, по които протичат електрически импулси. Така че контурът на тези проводници се състои от миелин, а миелинът е 75% от наситените мастни киселини.

Ако намалите животинските мазнини в диетата си, импулсите преминават между невроните по-бавно, нервната ви система страда – липсва материал за възстановяване и изграждане на нови невронни връзки. Ако намалите мазнините, не отслабвате, мазнините отстрани остават на място и липсата на материал се наблюдава в мозъка.

Ползите от мазнините за мозъка засягат дългосрочната и краткосрочната памет, способността за учене, двигателната координация и т.н. Проучванията показват, че при дългосрочен значителен дефицит на наситени мазнини, възникват дегенеративни промени в мозъчната тъкан.

Ползи от мазнините за мозъка

Разбира се, това е екстремен случай и за обикновен човек това е малко вероятно. Ако обаче сте обсебена от теглото си и ядете предимно салата, боровинки и нискомаслено кисело мляко, тогава гарантирано ще станете още по-глупави.

Наситените животински мазнини, които смятаме за вредни, са особено важни за бременните жени, тъй като те участват в изграждането на мозъка на бебето. Ето защо на бременните жени се предписва рибено масло, тъй като то съдържа както наситени, така и ненаситени мазнини.

Липсата на мазнини може да доведе до:

– проблеми с паметта;

– състояние на постоянен стрес;

– трудно учене и запомняне на материал;

– ежедневните ви дейности са свързани с решаване на сложни проблеми;

– проблеми с координацията.

Тези проблеми биха могли да се решат, ако обърнете внимание на високомазнинна диета. Експериментирайте за шест месеца без да се ограничавате от масло, бекон, яйца и мазна риба. Най-вероятно ще забележите подобрение в качеството на вашето здраве и ще усетите истинското значение на мазнините за мозъка.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments