Защо полицаите в Англия не носят оръжие?

първите-английски-полицаи
Първите полицаи в Англия.

Удивително, но факт: в Англия само 5% от полицаите имат оръжие. Работата на полицията е опасна, защото във всяка страна служителите на реда трябва да се справят със злосторници, да извършват арести, да рискуват живота си. Съвсем естествено е служителят на реда винаги да има под ръка пистолет, разположен в кобура на колана си. Но Англия нарушава обичайните стереотипи – тук полицията не трябва да носи оръжие.

Не повече от 5% от полицейските служители от общия щат могат да използват оръжия. На първо място това са служителите, работещи на летища, както и охраняващите посолствата, полицаите от екипите за бързо и въоръжено реагиране. Това са офицери, които са завършили базов или пълен курс по работа с огнестрелни оръжия, а освен това всички тези хора писмено са посочили защо им е необходимо оръжие в работата им. Такава е формалността. Другите полицаи обаче нямат право да имат оръжие.

Историята на създаване на английската полиция

През 1829 г. известният политически деец Робърт Пийл основава общинската полиция вместо частната полиция, която е прототип на съвременната британска полиция. За да се различават полицаите от военните, Пийл премахва носенето на огнестрелно оръжие.

Това се обяснявало с факта, че оръжието плашило хората. Освен това предишната частна правозащитна организация се грижела повече за печалбата си, отколкото за поддържане на уличния ред.

Новата полиция трябвало да внуши доверие на гражданите и да се превърне в гарант за защита. И така, на 29 септември 1829 г. полицаи в сини униформи започнали да патрулират по улиците на Лондон, които отдалеч се различавали от военните в тяхната червена униформа. Те били въоръжени само с палка и тресчотка, за да могат да сигнализират за помощ. Не им трябвало друго.

Английските полицаи и последвалите оръжия

Времената обаче се променят и как изглежда ситуацията днес? Тресчотките вече не са в арсенала на полицията, но пък няма и оръжия. В момента както мъжете, така и жените могат да служат в британската полиция, но при всички случаи не им се полага редовно оръжие, както и преди.

За такава голяма държава с многобройно население подобна ситуация може да изглежда удивителна, дори комична. Всъщност в повечето европейски страни, както и в Австралия, САЩ, наличието на пистолет у полицай е напълно закономерна норма.

Туристите са силно изненадани от такава пацифистично изглеждаща полиция, но самите британци смятат това състояние за нещо нормално и доскоро изобщо не са мислели за необходимостта да променят нещо.

В миналото ситуацията по улиците била предимно спокойна, рядко се стигало до трудни ситуации и самият факт, че полицията бил авластта, спирала всеки, който искал да им навреди. Кобурът като част от полицейското облекло остава актуален само в Северна Ирландия (всички знаят защо).

А сега как е?

През последните години криминалната обстановка във Великобритания претърпя значителни промени. Има много фактори, които са довели до това. Всичко това принудило хората да се замислят сериозно за необходимостта да се предостави на полицията служебно оръжие, поне като мярка за самозащита. Тази инициатива се предлага от много специалисти и следователно промени в бъдеще са доста вероятни. Може би през следващите години полицията в Англия ще излезе с пистолети, както техните колеги от повечето други страни.

Дебат за оръжията 

Въпреки това, други експерти продължават да защитават невъоръжената работа като утвърден стил за повечето професионални полицаи. Основният аргумент в полза на работата без оръжие е фактът, че притежаването на пистолет от полицая не означава, че оръжието ще спаси живота му или ще направи работата му по-ефективна.

Що се отнася до обикновеното население, мненията тук са разделени на два противоположни лагера, приблизително еднакво. Някои хора не биха били доволни от въоръжената полиция по улиците, но други хора биха сметнали за правилен ход да им дадат пистолети. И ако говорим за фактите, трябва да се подчертае, че във Великобритания има много малко престъпления с използване на оръжия и следователно полицията вероятно не се нуждае твърде много от пистолети.

Британските правоохранителни органи не използват оръжия от почти 200 години, това се превърнало в традиция. Съществува мнение, че въоръжаването на полицията ще наруши баланса и ще повиши интереса към стрелковото оръжие, което ще доведе до увеличаване на престъпленията с тяхното използване.

Като се има предвид, че според британския мироглед полицаите служат на народа, а не на държавата, може да се разбере защо реформата не се извършва отведнъж, а въпросът за въвеждането на оръжия се обсъжда от не по-малко от 10 години.

Освен това има редица практически проблеми, които възпрепятстват иновациите. Полицията ще трябва да бъде преквалифицирана. Служителите на реда в Англия преминават задълбочено обучение и ако бъдат въведени оръжия, това ще усложни нещата и ще се изисква допълнителен бюджет. А той и в дадения момент е изрязан. Така че, технически и финансово, такъв преход все още е нереалистичен.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments