Защо сънуваме тревожни сънища и какво значат някои от тях?

Докато ние спим, в мозъка ни се случват доста неща: спомените ни биват сортирани и складирани, освобождаваме пространство от паметта си, свързваме факти, за да стигаме до изводи, докато целият ни мозък се прочиства от глимфатичната система.

„Всеки спомен от съня изразява това, върху което мозъкът е работел в онзи момент“, казва д-р Алекс Димитриу, специалист по психиатрия и медицина на съня. „Тревожните сънища, според това, което виждаме в тях, могат да бъдат отнесени до мозъка, който се опитва да вземе решение за нещо, което може да ни притеснява, било то съзнателно или подсъзнателно.“

Стресът може да се прояви по различни начини, а сънищата ни да не включват конкретно онова, което ни тревожи. Вместо това, обикновено сънуваме някакъв проблем или ситуация, косвено свързана със случващото се в нашия живот.

В галерията ни може да видите някои от най-често срещаните тревожни сънища и какво всъщност е значението им според психолозите.

Падане

Да ти се присъни, че падаш, е един от най-често срещаните тревожни сънища, казва клиничният психолог д-р Аройо Наймусакиб. Независимо дали падате от сграда, или от небето, на тъмно или на непознато място, това подсказва, че имате негативни чувства или изпитвате страх от това да се случи нещо лошо, обяснява тя. Този сън също може да означава, че сте изнервени от конкретна ситуация като приключване на отношения, презентация на работа, изпити или оценка. Според Наймусакиб всичко това произтича от усещането за липса на контрол върху дадена ситуация.

Да загубиш нещо

Ако сънувате, че губите нещо или нещо ви е откраднато – особено ако е автомобил – това може да е знак за липса на мотивация. В този случай автомобилът е ключов, тъй като може буквално да представлява вашия хъс, а загубата на това превозно средство може да бъде много стресираща.

Природни бедствия

Независимо дали сънувате ураган, торнадо, виелица, цунами, земетресение, горски пожар или някакво друго природно бедствие, Наймусакиб казва, че този тревожен сън обикновено означава, че сте натоварени с нещо наяве. За съжаление, тези сънища невинаги предлагат допълнителни улики, така че трябва да разберете какво точно ви кара да се чувствате пренавити, за да се справите с него. Според Наймусакиб сред причините могат да бъдат нова работа, загуба на работа, смърт, развод или страх от бъдещо решение, което трябва да вземете.

Гола на публично място

Да бъдеш гол в неуместна ситуация е друг често срещан сън, предизвикан от тревожност. Според Наймусакиб тази ситуация означава, че си била разкрита в някаква ситуация. Това също може да означава, че нещо те притеснява или не можеш да скриеш нищо. Този сън може да изобрази срам и страх да не се изложите, добавя специалистът.

Преследване

Тревожните сънища на някои хора са насочени към представата, че са преследвани. Странната част, отбелязва Наймусакиб, е, че в някои от тези сънища дори не можете да видите кой ви гони – просто изпитвате усещането, че сте преследвани. Според Наймусакиб тези сънища обикновено означават, че в живота си бягате от нещо: човек, решение или местоположение. „Каквото и да е, докато не спрете да бягате от него, докато сте будни, вероятно няма да спрете да бягате и в сънищата си“, казва тя.

Да изпуснеш транспорта си

Наймусакиб твърди, че изпускането на самолет, автобус или влак насън означава, че всъщност се страхуваме да не се справим с изпълняването на краен срок. „Вие сте заети и това се отразява и в света на вашите сънища“, обяснява тя. „Тези тревожни сънища вероятно ви предупреждават да не забравяте важно събитие или краен срок в близкото си бъдеще.“

Д-р Дейдра Сорел споделя пример за свой приятел, който често сънува, че трябва да се вози в метро, за да стигне до работа, и винаги закъснява. В сънищата си той тича, за да успее да се качи във влака, но на забавен каданс. „Поуката от този сън е, че човек се чувства неспособен или некомпетентен по време на работа“, разказва Сорел. „Приятелят ми призна, че не е толкова подготвен, колкото е трябвало да бъде. Приятелят ми също изпита малко от „синдрома на измамника“, който много специалисти изпитват в определени моменти от живота си.“ Този сън обаче е дал на приятеля ѝ мотивация да повярва в себе си и да подобри подготовката си за работа.

Да се возиш в кола без да знаеш къде отиваш

Този сън говори за липса на контрол в живота, обяснява Сорел. В терапевтичните сесии този сън може да получи две интерпретации: да се идентифицира нещото, което е извън контрол в живота, като връзка, работа или финанси; и друг, по-духовен смисъл. За да получи повече контекст относно този сън, Сорел пита клиентите си кой кара колата. „Някои от по-духовните ми клиенти се успокояват, че Бог управлява колата“, отбелязва тя. „В тези сесии ние се фокусираме върху волята на Бог и къде тя може да ги отведе.“ За много хора обаче отвеждането им на мистериозно място резонира с безпокойството, което изпитват, докато са будни.

 

 

Източник: Една


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments