Защо трябва да хапвате чушки редовно?

Всички се радваме когато настъпи сезона на чушките, които из селата обикновено се наричат просто пипер. Най-хубави чушки има през лятото и през есента, в зависимост от кой край на България ги закупувате или още по-добре – отглеждате сами.

Но освен че са много вкусни, чушките са и много полезни. В следните редове ще ви разкрием защо трябва да похапвате чушки редовно.

Чушките са много богати на витамините А, витамини от В групата, витамин С и витамин Е. Интересното е, че макар винаги да се говори за цитрусовите плодове, които също изобилстват от витамин С, той е с много по-голяма концентрация именно в чушките, което по отношение на богатството им на витамин С ги нарежда доста пред лимоните или пък магданоза, сочени за първенци в това отношение.

Най-много витамин С се съдържа в червените и оранжевите чушки, а вероятно знаете, че витамин С освен, че е чудесен антиоксидант и укрепва имунната ни система, способства и за усвояването на желязо, т.е. те са идеалната храна и за хората, страдащи от анемия.

Червените чушки са богати на капсаицин – вещество, което усилено работи за здравето на белите ни дробове и на сърцето. То действа благоприятно и на храносмилателната ни система, поради което редовното похапване на чушки се препоръчва по време на диети за топене на излишните килограми.

Капсаицин има в големи количества и в лютите чушки, така че ако си падате по лютото, не се колебайте и хапвайте редовно люти чушлета.

Полза от лютите чушки

Можете дори да си приготвите сок от червени чушки, защото той ще се грижи за здравето на косата и ноктите ви.

Всичко казано дотук важи в пълна сила за домашните чушки. Онези чушки, които се отглеждат по селата и които обичайно можете да си закупите от крайпътните сергии.

Чушките, които се продават по магазините целогодишно, са предимно внос от Гърция, Турция, Македония, Италия, Испания и Йордания (зимните чушки), които с цел по-добър добив се обработват с пестициди, а с цел да придобият по-добър търговски вид пък са подложени на обработка с химикали.

Само в началото на 2020 година са изтеглени от българския пазар над 30 тона такава продукция, но би трябвало да ви е пределно ясно, че няма как да бъде следена всяка внесена продукция.

Използвайте само нашенските чушки, които можете да съхранявате по различен начин и за зимата – замразени, изсушени или консервирани. Можете да разчитате на ползата от чушките за здравето си и да ги консумирате целогодишно!


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments