Защо трябва да хапвате шоколад в малки количества редовно?

Макар че шоколадът е силно калоричен и със сигурност не се отразява добре на талията, той всъщност е полезен. Ако хапваме шоколад в умерени количества и редовно, ще се радваме на някои ползи за здравето, които съвсем не са за подценяване.

Всъщност полезните свойства на шоколада се дължат най-вече на съдържащото се в сладкия продукт какао. Затова избирайте шоколад с повече какао – т.нар. черен шоколад, и избягвайте белия, който изобщо няма какаова съставка.

Ето и защо трябва да хапвате шоколад по малко и редовно.

Шоколадът съдържа магнезий

Съдържанието на магнезий в шоколада е значително и това е една добра причина да си хапвате поне по едно до четири парченце на ден. Магнезият е полезен за нервната система, за отпускане на мускулите, за релаксиране на напрегнатостта в тялото. При крампи и чести схващания добавете малко шоколад в хранителния си режим.

Шоколадът съдържа магнезий стимулира производството на серотонин

Това е известният хормон на щастието, който повишава настроението и ни създава усещане за радост. Затова се чувстваме щастливи, когато похапваме шоколад или дори шоколадов сладолед. Това е една сладка профилактика на депресивни състояния, с която обаче не трябва да прекаляваме. Когато сте тъжни и разстроени, няколко парченца черен шоколад ще подобрят състоянието ви.

Шоколадът съдържа магнезий подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат
Черен шоколад

Казано с простички думи – заздравява костите, зъбите, действа благотворно при остеопороза. Това се дължи на съдържащия се калций в какаото. Колкото по-ниско съдържание на захар има в шоколада, толкова по-лесно усвоим ще е калцият.

Шоколадът съдържа магнезий действа като антиоксидант

По този начин предотвратява остаряването на тялото, поддържа клетките по-млади и се бори с редица заболявания. Тези ползи са резултат от високото съдържание на флавоноиди в шоколада. Те се борят със сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно налягане, онкологичните заболявания и куп други патологични състояния.

Шоколадът съдържа магнезий съдържа витамини

Точно така – шоколадът съдържа достатъчно високи количества от витамините А, С, Е и D. Затова консумацията му стабилизира имунитета, бори се с различни възпалителни процеси в организма и действа противовирусно. Но пак да припомним – единственото условие е да не прекалявате и да избирате шоколад с високо съдържание на какао.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments