Защо трябва да ядем повече магданоз и копър

Свежите подправки са бомба от витамини и всички знаем това. Например, много полезният витамин К се препоръчва да се консумира целогодишно.

Много от подправките растат и в оранжерии и следователно – можете лесно да се сдобиете с тях и през есента и студената зима, когато те са най-необходими за организма. Нека поговорим за любимите ни магданоз и копър и нека ги сравним по брой ползи.

Какви са ползите от копър и магданоз и защо е важно да ги хапвате редовно в солидни количества?

Ползи от консумацията на копър

Копърът съдържа следните елементи: желязо, естествени киселини, витамини, калций, фосфор, калий и аскорбинова киселина. Агентът има диуретично, отхрачващо и аналгетично действие върху човешкото тяло, помага и за подобряване на зрението и храносмилането.

1) Копърът е много полезна билка, която подобрява функционирането на храносмилателната система;

2) Копърът също помага за смилането на мазни храни, облекчава болката в стомаха, подобрява апетита, има жлъчегонно действие, увеличава секрецията на стомашен сок, успокоява коликите, намалява подуването на корема;

3) Много е полезно да използвате копър за хора с наднормено тегло със отлагане на сол, а също и за диабетици;

4) Тази полезна билка помага при хипертония, ангина пекторис, нарушения на сърдечния ритъм, атеросклероза, перфектно успокоява, помага при безсъние;

Но в големи количества копърът е противопоказен при бременност, както и при ниско кръвно налягане.

Копър за черния дроб
Копър

Бульон от копър насърчава изчистването на жлъчката. За да го подготвите, трябва да доведете зелениите до фино състояние. 3 с.л. копър изсипете в преварена вода (200 мл). Поставете на огън и кипете 10 минути, след което оставете да се влива в продължение на 1 час.

Филтрирайте течността и добавете вода, за да запълните обема до 200 мл.

Лекарството с копър се приема в 100 мл сутрин, обяд и вечер 30 минути преди хранене.

Инфузия на базата на семена от копър. За да приготвите такова лекарство:

Вземете 1 с.л. семена и се заливат с вряла вода (200 мл). Настойката с копър престоява 15-20 минути. Течността се филтрира и охлажда. Пийте инфузията по 1 с.л. на всеки 2-3 часа.

Преди да започнете терапии с тези народни рецепти с копър, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ако използвате лечебни отвари и инфузии, приготвени с копър, за дълго време и в неограничени количества, тогава човек може да почувства обща слабост, сънливост и намалено зрение, гадене и лошо храносмилане.

Ползи от консумацията на магданоз

1) лидер в съдържанието на витамин С – магданозът е с 3 пъти повече, отколкото в лимоните;

2) съдържа фосфор, калций, желязо много повече от всички зеленчуци;

3) подобрява апетита, храносмилането, стимулира секрецията на храносмилателни ензими;

4) прочиства тялото, пикочните пътища, черния дроб, бъбреците;

5) има диуретичен ефект;

6) магданозът е полезен при отоци, хипертония;

7) справя се с възпалителни заболявания на венците, освежава дъха;

8) магданозът е незаменим при гастрит с ниска киселинност, лошо храносмилане.

Мъжете е добре да наблягат на магданоза, той съдържа удължаващи ерекцията вещества.

Магданозът не трябва да се консумира когато бъбречните заболявания се влошат.

Магданоз за черния дроб
Магданоз

Магданозът съдържа много полезни микроелементи, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Използва се в народната медицина за лечение на много заболявания. Също така магданозът се използва за укрепване на косата и като успокоително по време на периоди на депресия и психологически разстройства. Това растение съдържа важни елементи като:

витамини;

цинк, желязо и калций;

етерични масла;

литий и фосфор;

инулин;

целулоза;

фруктоза;

фосфор.

Народни рецепти с магданоз

Магданозът има положителен ефект върху черния дроб и жлъчните пътища. Лековитите смеси с магданоз при продължителна терапия, ще помогнат за установяване на функционирането на органа и подобряване на състоянието му. Традиционната медицина предлага такива лечебни рецепти с магданоз:

Нарежете фино клонките магданоз. 1 с.л. изсипете в 1 ч.ч. вода. Вари се 1 минута, след което се оставя да се запари. Прецедете бульона.

Вземете 2 с.л. преди хранене 3 пъти за 24 часа.

Инфузия от магданоз:

1 ч.л. изсипете семената на растението с студена вода (200 мл). Настойката престоява за 7-8 часа. Изчиства се чрез филтриране.

Консумирайте на всеки 2 часа.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments