Защо япончетата са най-здравите деца в света

Какво можем да научим от тази далечна страна, за да може и нашите деца да са толкова здрави и енергични? Какво да започнем да правим, за да водим такъв начин на живот?

На първо място се учете от изпитаните методи. Храната е доста спорна тема, която постоянно се коментира и сякаш няма съгласие по въпроса какво трябва да се яде и какво- не. Все пак, докато броя на деца с диабет по света скача постоянно, в Япония никога не е имало толкова малко затлъстели. Каква е тайната?

Преди всичко, японската диета е много засищаща и богата на хранителни вещества. Когато тялото ти е заситено с това, което му е нужно да е здраво, посягаш към по-малко вредни храни. Японците се хранят с много растителни храни, бобови и риба. Те имат ниски калории и повече хранителни вещества – човек се снабдява с нужното, а яде по-малко.

Естествено, те позволяват на децата си от време да хапнат по нещо не толкова здравословно за награда или за разнообразие, но в много по-малки количества и доста по-рядко, отколкото в западните страни.

Освен това, те винаги се хранят с децата си, за да им покажат, че и те се наслаждават на здравословната храна. Когато човек яде с приятна компания, той се чувства по-малко стресиран и се храни по-бавно, което допринася за храносмилането.

Предпочитанията на децата на тема храна се променят с годините. Можете да насочвате вкусовете им, като им давате много опции, от които да избират. Вкуса на човек с времето става по-зрял и се разширява.

Не се притеснявайте да сготвите нещо отново, след като на детето ви не му е харесало преди време. Ако не обича зеленчуци – представяйте му различни видове като гарнитура, докато не започне да ги иска само.

Друго интересно нещо е, че в Япония порциите са с различна големина. Техните чинии са по-малки. Така, когато човек изяде порцията си може да прецени дали да си сипе още или се чувства сит.

В нашата култура се слага много храна в чинията, за да може човек хубаво да се засити. В същото време осъждаме изхвърленето на храна, което води често до преяждане.

Не на последно място, дори Япония да е страна, поната с модерните технологии, родителите там карат децата си постоянно да излизат и да си играят навън. Голяма част от тях ходят пеша на училище или с колело. Това им помага да се развиват, дори когато нямат много време за спорт преди или след училище.

Powered by Facebook Comments