За здрава щитовидна жлеза, яжте яйца всеки ден!

За здрава щитовидна жлеза, консумирайте яйца

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, тогава могат да възникнат сериозни проблеми.

Яйцата са един от най-хранителните продукти на планетата. Всъщност едно цяло яйце съдържа достатъчно хранителни вещества, за да може една клетка да се превърне в цяло пиле.

Яйцата обаче имат лоша репутация, тъй като жълтъците съдържат холестерол. Но холестеролът не е толкова прост: Колкото повече го консумирате, толкова по-малко тялото ви го произвежда. Поради тази причина яденето на няколко яйца (до 3) на ден няма да доведе до повишаване на холестерола при здрави хора.

Яйце със среден размер съдържа 186 mg холестерол, което е 62% от препоръчителната дневна доза.

Общите препоръки включват максимум 2-6 жълтъка седмично, но все още липсва научна подкрепа за това ограничение.

Няколко проучвания са изследвали ефектите на яйцата върху нивата на холестерола. Едната група консумирала по 3-4 яйца на ден, докато другата консумирала заместител на яйцата. Тези изследвания показват, че:

В почти всички случаи “добрият” HDL холестерол се повишава, а общите и “лошите” нива на LDL холестерол обикновено остават непроменени, но понякога се увеличават леко.

Консумацията на яйца, обогатени с омега-3, може да понижи триглицеридите в кръвта, друг важен рисков фактор.

Нивата на каротеноидните антиоксиданти като лутеин и зеаксантин в кръвта са значително повишени. Изглежда, че отговорът за количеството консумирани яйца зависи от конкретния човек.

При 70% от хората яйцата нямат ефект върху общия или “лошия” LDL холестерол. Въпреки това, при 30% от хората – наречени хиперреактори – тези маркери леко се повишават.

Въпреки че яденето на няколко яйца на ден може да повиши холестерола в кръвта при някои хора, те променят “лошите” частици LDL от малки и плътни до големи.

Хората, които имат предимно големи LDL частици, имат по-малък риск от сърдечни заболявания. И дори ако яйцата предизвикват леко повишаване на общите и нивата на LDL холестерола, това не е причина за безпокойство. Науката ясно казва, че до 3 яйца на ден са напълно безопасни за здрави хора.

Яйцата се препоръчват в ежедневната диета и за здрава щитовидна жлеза.

Тази жлеза е отговорна за състоянието на нервната система, психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивните органи и мускулно-скелетната система.

Ако щитовидната жлеза не функционира правилно, могат да се развият сериозни здравословни проблеми, които най-често засягат жените около четиридесет години.

Двата основни хормона на щитовидната жлеза, трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4), са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато не се превърне в Т4.

Щитовидната жлеза произвежда друг хормон – калцитонин, който нормализира нивата на калций, активира минералния метаболизъм, поддържа целостта на костната тъкан и ускорява нейната регенерация.

Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимите стойности, това може да показва редица заболявания, свързани с жлезите, белите дробове, гърдите, анемията и хиперплазията.

Ранните симптоми на дисфункция на щитовидната жлеза са почти незабележими, така че ранната диагноза е почти невъзможна.

Ето защо е важно да се грижите за правилното хранене и по този начин да предотвратите заболяванията на щитовидната жлеза.

Какви са ползите от жълтъка и защо е полезно да се ядат яйца? Жълтъкът осигурява на организма следните вещества:

Тирозин – това е аминокиселина, която се абсорбира от протеиновата диета и се произвежда в организма от други аминокиселини. Тирозинът е формула за добро настроение, премахва тревожността и страха, помага в борбата със стреса. Две яйца съдържат приблизително 0,5 g тирозин и 0,7 g фенилаланин.

Йод – йодният дефицит е водещата причина за развитието на мозъка при децата. Всеки от нас трябва да има достатъчно йод, за да може щитовидната жлеза да произвежда хормони. Един жълтък осигурява на тялото приблизително 12 mg йод.

Селен – Около 90% от хормоните, отделяни от щитовидната жлеза, се състоят от Т4, който се превръща в активния хормон Т3. Това се дължи на ензимите, зависими от селена. В този случай селенът може да активира хормона в Т3 и да го деактивира отново в Т4.

Ето защо селенът е толкова важен за регулиране на хормоните на щитовидната жлеза. Едно яйце осигурява на тялото ви 16 mg селен, което е 29% от препоръчителния дневен прием.

Както е известно, стресът може да унищожи щитовидната жлеза. Лечението с кокошки или пъдпъдъчи яйца е необичайно, но ефективно за преодоляване на болестта.

Ако щитовидната ви жлеза не функционира правилно, не забравяйте да се консултирате с лекар.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments