За какво помага аурикулотерапията?

Чрез стимулиране на различни точки, разположени по ухото, аурикулотерапия може да доведе до впечатляващ терапевтичен ефект.

За какво помага аурикулотерапията?
 

 

Малко история

През 1990-а година Световната здравна организация признава официално ауриколутерапията като лечебна практика, която може да доведе до подобрение при най-различни заболявания. В Китай този метод се използва отдавна. До 1960-а е прилаган предимно за лечение на очите, на гърлото и на болести, придружени от висока температура.
Френският лекар Пол Ножие е първият европеец, който се интересува задълбочено от акупунктурата на ухото. Той популяризира китайския метод и постановката, че почти всяка област от тялото е представена с определена точка на ухото. Ако се въздейства върху нея чрез убождане с много тънка игла, пациентът усеща едновременно силна болка и облекчение, последвано от излекуване от неразположението, засегнало съответния орган.

 

 

Механизмът на лечението

Образно казано, аурикулотерапията използва ухото като сензорен екран, за да влезе в контакт с мозъка, където се намират твърдият диск, експлоатационната система и паметта. Тази връзка се осъществява с посредничеството на пулса.
С техниката на моксибустията – освовен принцип на китайската акупунктура, се прави затопляне на определени точки по ухото за по-бързото им стимулиране. Под въздействието на леката болка и топлината до мозъка достигат сигнали за нуждата от промяна.
Аурикулотерапията е микросистема в акупунктурата и се осъществява по ушната мида, където са представени различни органи от човешкото тяло. При проблеми в тях, съответните точки по ухото са по-чувствителни – това се установява при натиск или с електрически детектор. Лекарят може да прецизира диагнозата с помощта на изследване на пулса и неговите количествени вариации вследствие на стимулиране на точките.
Третирането на чувствителните точки може да повлияе на функционирането на съответния орган и да подобри състоянието му. За новооткритите неразположения лечението трае от няколко часа до няколко дни, за по-старите проблеми са нужни няколко седмици.
При по-чувствителни пациенти може да се забележи временно влошаване на симптомите, което бързо преминава.

 

За какво помага аурикулотерапията?

 

Карта на ухото

Точките на ухото се намират с помощта на т.н. соматотопична карта, в която всяка част от ушната мида съответства на част от тялото.
Най-популярната соматотопична карта е наречена „обърнат плод“ или още „човек в ухото“ – образ, наподобяващ зародиш, обърнат с главата надолу. Така например точката, отговаряща за коляното, съответства точно на разположението на коляното в образа на фетуса върху ушната мида.
Съществуват най-малко още четири други такива карти, които се използват за локализиране на точките.
Практикуващите лекари могат да използват картата с цел да коригират настъпил дисбаланс в организма, както и заболявания в почти цялото тяло и от почти всякакво естество, включително и хронични заболявания.
Важно е да се отбележи, че точното установяване на разположението на конкретните точки, както и намирането на търсената точка е от значение за ефикасността на процедурите.

 

 

Какво лекува аурикулотерапията?

В последните години, благодарение на модерните клинични изследвания, се потвърждава ефикасността на акупунктурата на ухото в лечението на:

 • остри и хронични болки при травми, ревматизъм и невралгии
 • стрес и неразположения, свързани със стреса
 • функционални смущения
 • интоксикации
 • алергии

Аурикулотерапията се използва в много детокс-центрове за лечение на различни зависимости – от алкохол и наркотици.
Ефект се постига и при булимия, при което пациентите получават значително облекчение на състоянието си и се справят по-лесно с неконтролируемото хранене. Вследствие на това се намалява телесното тегло.

Аурикулотерапията помага при депресия. Чрез стимулирането на определени точки, разположени по ушната мида, могат да бъдат преодолени безпокойство, тъга, дори сериозна депресия. Днес все повече пациенти, страдащи от безсъние, раздразнителност и безпричинен плач, т.е. от първите признаци на депресията, могат да постигнат облекчение с този метод на лечение. Терапията чрез ухото прави излишни антидепресантите или позволява да се намали дозировката.

 

С какви инструменти?

Третирането на отделните точки има за цел да промени структурата им.

Могат да бъдат използвани:

 • фини стерилни игли, поставени за няколко секунди или минути
 • стерилни полупостоянни игли, които стоят по точките в продължение на една или две седмици
 • различни по вид магнити
 • пурлсиращ лазер, който е напълно безболезнен

 

За какво помага аурикулотерапията?

 

Ефикасен метод за спиране на цигарите

След като неуспешно пробват различни начини да спрат да пушат, много любители на цигарата намират решението в аурикулотерапията. Резултатите са учудващи – 75% успяват още с първия сеанс.

Останалите 25% представляват по-сложни случаи, които изискват няколкомесечно лечение. Обикновено се налага едновременно третиране на различни зони от тялото, както и на изявени емоционални състояния.
Най-важното за успеха е мотивацията на пациента. Много лекари приемат само тези от тях, които са твърдо решени да скъсат с цигарите.
Точките за обработване не са едни и същи при отделните пациенти.

Лекарят трябва да е опитен, за да долови тънките вариации на пулса, тоест точното място, което позволява да бъде третиран проблемът.

Използват се тънки игли за еднократна употреба, които остават забити в ушната мида в продължение на няколко дни. Обикновено тази единствена процедура е достатъчна за силно мотивирания пациент.

 

В какво се състои ефектът на процедурата?

 • Пациентът изпитва много по-слабо желание да пуши. При някои дори се появява отвращение.
 • Дори в продължение на няколко дни да се усеща известно желание за пушене, то постепенно изчезва.
 • Потиска се агресивността към околните, характерна за отказващия се пушач, както и булимичният ефект от спирането на цигарите.

В случай на неуспех сеансът се повтаря. След като преминат 15-20 дни, пациентът вече е напуснал „зоната на риска”, но не е окончателно излекуван. Запалването на една единствена цигара може да провали ефекта от лечението.

 

Противопоказания

Прилагането на аурикулотерапията е неуместно при:

 • бременност – след третия месец не се препоръчва третирането на точки по ухото, отговарящи на матката и яйчниците.
 • спешни случаи – иглите не могат да заменят действието на антибиотиците при сериозни остри инфекции, нито хирургическата операция.
 • онкологични заболявания.
 • проблеми със съсирването на кръвта.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments