Здравословни ползи от шизандра

Шизандра е растение, чиито плодове се използват освен за храна, но и за приготвянето на лекарствени препарати. С родина Севетроизточен и Северен Китай, шизандра се използва като адаптоген (подпомага организма да се адаптира към околната среда) за повишаване устойчивостта на организма при стрес и различни заболявания.

Плодовете на тази дървесна лоза са кълбовидни, червени на цвят, а семената са с бъбрековидна форма. Известна на китайската и японска народна медицина от близо 2000 години, шизандра се използва за лечение на белодробни заболявания и кашлица.

Здравословни ползи от шизандра

Приемът на лечебното растение повишава енергийните възможности на организма, без да го стресира, както и неговите физически възможности. С тези си качества шизандра често се използва от спортисти заради възможността му да повишава азотния оксид в организма и така да се бори с умората.

Освен това е доказано, че съдържа и ензима глутатион, който детоксикира организма, така че да подобри умствената му функция. В Китай се смята, че това е растението с най-много защитни функции за организма.

Здравословни ползи от шизандра

Здравословните ползи от шизандра са много. Билката често участва в лечението на диабет, понеже има способността да нормализира кръвната захар.

Също има изготвени медикаменти за профилактика и лечение на черен дроб с шизандра. Плодовите екстракти, изолирани от нея, намаляват нивата на ензим, наречен глутаминова-пирогроздена трансаминаза (ГПТ) при пациенти с хепатити. Като високите нива на ГПТ показват степента на увреждане на черния дроб.

Използва се и за стимулиране на имунната защита и предотвратяване на ранното стареене.

Шизандра регулира артериалното налягане и се включва при лечение на повишен холестерол, който е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Шизандра повлиява благоприятно предменструалния синдром, депресията и съпътстващата раздразнителност. При налични проблеми с потните жлези и обилното изпотяване това растение ще Ви помогне.

Смята се още, че е лек при еректилна дисфункция при мъжете и неволната еякулация. Приемът на шизандра довежда до разширяване на кръвоносните съдова и така подобрява кръвонапълването.

Някои хора използват растението за подобряване на зрението, за защита от радиационни лъчения, предотвратяване на морска болест и за лечение на надбъбречните жлези.

Шизандра е и мощен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали, които увреждат човешките клетки. Има и не много убедителни доказателства, че предотвратява развитието на ракови клетки, като са нужни допълнителни изследвания в тази насока.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments