Здравословни рискове от приема на кава кава

Кава кава се приготвя под формата на напитка, чиито качества се дължат на веществата в изсушените корени на храста. И именно полезните агенти в кава кава се смятат в някои случаи за вредни за здравето. Познат на света още от 1700 година, кава кава се е счита за лек при състояния на тревожност, напрежение, депресия и други.

Оказва се обаче, че повечето от изследванията оспорват тези твърдения. Някои от резултатите посочват, че приемът на кава кава довежда до увреждане на черния дроб, както и до развитието на хепатит, цироза и чернодробна недостатъчност.

Също се дискутира много за възможността на кава кава да действа като успокоително.

Приемът, независимо дали е за кратко време, или по-продължително, довежда и до невротоксичност, заболявания на белия дроб и кожата. През годините са наблюдавани и кръвни нарушения, увреждане на бъбреците с поява на кръв в урината, състояния на апатия, припадъци и други.

Към леките странични ефекти от кава кава се причисляват разстройство на стомашно-чревния тракт, алергичен обрив и главоболие. Има описани случаи на поява на необичайни мускулни движения по цялото тяло, като усукване мускулите на устата, шията.

Кава кава

А при предозиране с кава кава са регистрирани случаи на задух, разстройване на кръвните фактори на съсирване, сърдечни проблеми, безсъние, повръщане, много високо артериално налягане и други.

Също трябва много да се внимава, ако се приемат допълнителни лекарства. Кава кава става токсичен, ако се смеси с алкохол и Парацетамол.

Именно заради тези здравословни вреди в много страни по света продуктите с кава кава са били изтеглени от пазара. Специалистите са били предупредени за нежеланите ефекти, но въпреки това има и такива, които все още вярват в тях и ползите им ако се приемат в определената нетоксична доза.

И понеже кава преминава в кърмата, приемът му не се препоръчва от бременни и кърмещи жени.

Много е важно да се прецени рискът, преди да започне приемът на кава. Задължителна е консултацията с лекар.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments