Здравословни тенденции 2020

Кои са тенденциите по отношение на здравето и здравословния начин на живот, кое ще е модерното и новото? Вижте няколко здравословни тенденции за 2020-та година.

Здравословни тенденции 2020
 © iStock

Тренировки у дома

Забързаният начин на живот налага желаещите да са във форма да бъдат креативни. Посещенията в залите, макар и много ефективни, ще отстъпят място на физическите упражнения у дома. Тази тенденция е все по-популярна през последните години и 2020-та няма да е изключение. Все по-търсени са упражненията със собствено тегло и треньорите, които предлагат приложения или видеа с такова съдържание.

тренировка у дома

 

Сън, сън и пак сън

Все по-често се набляга на важността на добрия и продължителен сън. Лекарствата, които помагат за заспивате, все повече се отричат и фокусът е върху храни, увеличаващи производството на мелатонин – хормонът на съня. Набляга се на техниките за успокоение преди сън – дишане, визуализации и леки упражнения. Те ускоряват заспиването и подобряват качеството на съня.

сън

 

Холотропно дишане

Това е терапевтично дишане, при което се диша много бързо за определен период от време. Целта е да промените състоянието на ума. Холотрпното дишане помага за справяне със стреса и за прочистване на ума. Важно е да се знае, че не можете да практикувате холотропно дишане сами и у дома, поне не в началото. Добре е да посещавате специалист поне за известно време.

дишане

 

Кето диета

Популярността на Кето диетата продължава да расте. Този режим включва прием на много мазнини и малко въглехидрати. Режимът става все по-гъвкав и достъпен, но онези, които го спазват, не трябва да забравят да следят нивата на холестерола си и да са готови на промени.

кето диета

 

„Изключи се“

Имам някои съмнения, че това ще се превърне наистина в тенденция. Въпреки това се предвижда все повече хора да прекарват определено време умишлено изключени от Мрежата. Без телефони, без телевизор, без компютри. 

без технологии

 

Масло от авокадо

Намалява популярността на кокосовото масло, а не негово място идва маслото от авокадо. В него има много по-малко наситени мазнини и повече мононенаситени мазнини. Мекият му вкус е по-ненатрапчив и лесно може да се добави към почти всяко ястие, без да го промени. Подходящи е както за овкусяване на салата, така и за готвене с термична обработка.

масло от авокадо

 

HILIT тренировка

Вероятно повечето от вас са чували за HIIT тренировката, която беше хит преди няколко години. Сега тенденциите предвиждат тя да бъде изместена от HILIT. При нея също има изгаряне на много калории, повишаване на метаболизма, нивата на кислород в тялото. Промяната е, че има по-малко натоварване на ставите. Също толкова ефективна, но не прекалено стресираща за тялото.

отслабване

 

Звукова терапия

Голяма част от здравословните тенденции целят да неутрализират последиците от забързаното ежедневие и стреса. Звуковата терапия е сред тях. Използването на различни видове музика за релаксация ще става все по-популярно. Терапия със звук от гонг или тибетска пееща купа са сред вариантите, които тепърва ще стават по-разпознаваеми.

тибетска пееща купа


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments