Зехтинът ни предпазва от инфаркт

Зехтинът ни предпазва от инфаркт

Зехтинът може да ни спаси от коварни болести. В живота си срещаме редица здравословни проблеми, които често са леки до средно-тежки и успяваме да се излекуваме успешно без особени затруднения. Днес обаче ще ви представим как можем да се предпазим от коварен проблем, при това само с половин супена лъжица зехтин на ден.
Учени от Харвард установиха кой продукт намалява риска от инфаркт. Изследователите провели серия от проучвания в продължение на повече от 24 години. В тях са взели участие около 100 000 души, пишат от zdrave.to. Според резултатите от проучването, половин лъжица зехтин на ден намалява с 20% риска от сърдечен удар. „Предишни проучвания свързват високата консумация на зехтин с по-добро сърдечносъдово здраве, особено в средиземноморските страни, където консумацията на зехтин е доста по-висока в сравнение с тази в САЩ“, каза д-р Марта Гуаш-Фере, един от ръководителите на изследването.

Доброволците отговаряли на въпроси за храненето си на всеки четири години. Експертите стигнали до заключение, че тези участници, които консумирали по поне половин супена лъжица зехтин дневно, са по-малко изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.
Зехтинът, също маслиново масло, в по-стари български източници се среща под името дървено масло, е растително масло, извличано от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Използва се предимно за храна, но също и в козметиката и производството на сапуни. Доказано полезен е за организма.Зехтинът е един от националните продукти на Гърция, Италия и Испания. От антични времена това масло е неотменима част от т. нар. средиземноморска диета.

Още през древността е използвано за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е „елей“.

Срокът за съхраняване на зехтина в метални опаковки е 3 – 4 години, а в бутилки – 1 година. Лесно се фалшифицира. Когато истински зехтин се съхранява при ниски температури, той става по-гъст и се получава естествена утайка (която при затопляне изчезва), докато другите мазнини не променят състоянието си. Съхранява се на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Източник: Всяка жена

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments