Идва ли краят на очилата?

Лазерът позволява в много случаи очилата да станат излишни. Трябва ли обаче да се вярва на всички обещания на лазерната хирургия на очите? За едни тя е революционна, за други – просто носеща комфорт.

Идва ли краят на очилата?
 

Операцията с лазер при късогледство и дълекогледство е много обсъждана актуална тема. Днес тя се предлага масово като всяка друга търговска стока и затова трябва много да внимаваме на кого поверяваме очите си.

 

При късогледство

Резултатите показват, че 90-95% от оперираните от късогледство хора възстановяват напълно зрението си надалече. За да запазят и зрението си отблизо, ако са на над 45-годишна възраст, е необходимо да бъде запазено леко късогледство на неводещото око. При слаба светлина все пак понякога се налага да се слагат очила за далечно виждане.

 

При далекогледство

Възстановява се зрението отблизо, но обикновено това е за сметка на далечното зрение. Затова хирурзите предпочитат да оперират само едното, неводещото око. На пациента се налага да се приспособи към резултатите. Мозъкът привиква за няколко месеца, но по-добре е да се проведат специални тестове преди операцията. Не трябва също да се забравя, че далекогледството се развива до 60-годишна възраст, което означава, че ако операцията се направи по-рано, няколко години след нея може да се наложи да се носят коригиращи очила за четене, особено при лошо осветление.

 

 

Какъв е принципът на лазерната операция?

Хирургът използва лазерния лъч, за да третира повърхностно или в дълбочина ретината. Той решава каква техника точно да приложи в зависимост от това колко голяма е корекцията, която трябва да се направи. Фото рефрактивната кератектомия позволява без всякакъв риск да се коригира късогледство до 6 диоптъра, а методът Lasik – от 6 до 10 диоптъра. Изборът се определя също от дебелината, формата и релефа на роговицата, както и от размера на клепача – когато е по-голям, той благоприятства зрението надалече за сметка на близкото зрение и може да допринесе за ефекта на ореола.

Прекалено тънката или неравна роговица е неподходяща за лазерна операция. Прилага се местна упойка под формата на капки за очи. Лазерът се управлява чрез компютърна програма. Третирането на роговицата трае няколко секунди, а цялата операция – 10-15 минути.

 

Какъв е принципът на лазерната операция?

 

Резултатите

В над 90% от случаите резултатите са отлични. Пациентите виждат по-добре още в деня на операцията, но понякога са необходими три до шест месеца, за да се прецени окончателният ефект – това е срокът за зарастването на роговицата. Критерият за успеха е доброто зрение без използване на очила или отпични лещи. Когато роговицата е достатъчно плътна, симетрична, здрава и с равна повърхност, операцията не носи никакъв риск.

 

 

Усложнения и разочарования

Болки, дискомфорт и дори загуба на зрение са изключително редки последствия от операцията, но са описани като възможни. Все пак не могат да се правят категорични изводи поради липсата на ясна статистика. По неофициални данни, в Европа усложненията от лазерна операция на очите се случват в по-малко от 1 на 1000 случая. Смята се, че напоследък рискът от загуба на зрението е сведен до нула. Като по-устойчиви последици се споменават сухота на очите, ефект на светлинния ореол, заслепяване от фаровете на колите. Те засегят около 20% от оперираните, но само при 1 до 5% оплакванията продължават по-дълго от шест месеца след операцията.

 

Сухотата на очите трябва да се лекува преди операцията

Нежелани последици от операцията се срещат главно при пациенти, които са страдали от очна сухота преди интервенцията. Тя не е противопоказание, но трябва да бъде излекувана предварително. Ако не настъпи подобрение, по-добре е да не се оперира. Това още веднъж подчертава голямото значение на консултацията с добър специалист. Трябва да сме много бдителни спрямо чисто комерсиалните предложения, които обещават перфектна корекция на големи диоптри, и да се доверяваме само на доказани хирурзи. Защото успехът на операцията зависи от прецизната диагностика и индивидуалния подход към всеки пациент.

 

 

Очните болести в цифри

  • 39% от населението на Европа страда от късогледство.
  • 98% от оперираните от катаракта напълно възстановяват зрението си
  • Средната възраст, на която се появява далекогледството, е 41 години.
  • Половината от случаите на глаукома не са диагностицирани.

 

С прогресивните очила се привиква

Горната част на стъклата е регулирана за далечно виждане, а долната – за близко. В средата е междинната зона. Необходимо е насочеността на погледа да се адаптира към визуалните нужди. Понякога това става веднага, в други случаи е нужно повече време. Прогресивните очила могат да предизвикат неудобство в някои ситуации, например при ходене пеша по улиците или при продължително четене, особено в легнало положение.

 

Лупата помага ли?

Лупата може да помогне, но в никакъв случай не е постоянно разрешение на зрителните проблеми, защото не отчита астигматизма или разликите между двете очи. С лупа успешно се справят хора, при които зрението на двете очи е балансирано. Въпреки това тя изморява и трябва да се употребява рядко.

 

Лещи за дълекогледи

Лещите могат да доведат до отлични резултати. Те са монофокални или бифокални. Не всеки привиква към носене на лещи, появяват се понякога зрителни смущения. Все пак 13% от далекогледите в Европа предпочитат този вид корекция. 78% от тях са жени.

ВИЖТЕ какви са модерните очила за сезона. Представяме ви над 100 актуални модела>>>“ height=“333″ src=“https://s.rozali.com/p/k/a/kakvi-ochila-sa-moderni-dnes-408599-500×0.jpg?1574193140464″ width=“499″/></p>
</div>
<p><bg><br />
Източник: www.rozali.com
<!-- Facebook Comments Plugin for WordPress: http://peadig.com/wordpress-plugins/facebook-comments/ --><div class=

Powered by Facebook Comments