Изненадващи факти за продуктите, които консумираме всеки ден

В гимназията учителите по математика, химия, биология и физика постоянно ни повтаряха, че науката е част от живота. Още тогава тези тези ни се струваха съмнителни.

Когато пораснахме и наистина се сблъскахме с живота, всички разбрахме: съмненията ни са били правилни. Никога не ви се наложи да използвате корен квадратен, когато плащате сметката в магазина. Нито имате нужда да знаете химичната формула и молекулите на продуктите, които консумирате.

Понякога обаче науката е забавна. Без да се налага да бъде част от живота, в ежедневието ни изникват различни факти, които… да, не ни помагат за оцеляването ни, но пък са обща култура, с която можем да блеснем на парти!

Това важи с пълна сила и за кулинарията. Продуктите, които ежедневно използваме в кухнята от научна гледна точка всъщност не са това, което изглеждат. Всеки е чувал, че доматът е плод, нали така?

А знаете ли, че ягодите, малините и къпините изобщо не са горски плодове! В ботаниката те не отговарят на критериите за този раздел продукти. За сметка на това, горски плод е…. авокадото. Нищо, че за вас има вкус на зеленчук и е част от салатите и диповете, а не от смутитата и плодовите десерти. Горски плодове са още бананите и гроздето.

ягодите, малинините и къпините не са горски плодове

Фъстъците пък изобщо не са ядки. Вместо това, те се класифицират към групата на бобовите растения. Причината за това е, че в ботаниката се смята, че ядките растат по дърветата. Замислете се, че това е факт и за бадемите, и за орехите, и за лешниците. Фъстъците от своя страна растат в шушулки. По тази причина приличат повече на грах.

Киноата пък е близък роднина на спанака. Защо? Защото не е зърно, а е семе. Тя се нарича лъжежитно растение, защото не се добива от житни култури, а от растение, което е със свойствата на зеленолистните зеленчуци.

Знаем, че доматът е плод. А знаете ли, че освен него, плодове са и патладжанът и бамята. Всички тези продукти са класифицирани от учените като плодове, защото съдържат семена във вътрешността си. Каква е съдбата на тиквичките и краставиците обаче не е ясно.

И още – в рулцата от раци няма никакви раци. Вместо това, те съдържат бяла риба и нишесте. Въпреки името си, белият шоколад всъщност не е шоколад, защото в него не се съдържа какао. Доста изненадващи факти за толкова познати продукти, нали?


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments