Има поне 3 причини никога да не спорите с жена

Жената има 3 доказани предимства в спора с мъжете. Не само вашите приятели са убедени в това. Доказано е вече и научно от екип на Каролинския институт в Стокхолм, цитирани от The Daily Mail.

Тези предимства се определят от особености на паметта им.

1. Жените имат по-добра епизодична памет. Спомнят по-добре конкретни събития, разговори, емоции, къде какво е сложено. Това им дава предимство в споровете.
Епизодичната памет е способността за помнене на автобиографични събития, като какво се е случило миналата седмица или дали котката е нахранена сутринта.
Медалът обаче има и обратна страна.
Именно заради по-силната си епизодичната памет жената е по-податлива на негативни фактори, като липса на сън и стрес, например.

2. По-добре се справят с тестове за памет от мъжете. Друго самостоятелно изследване доказа, че жени на средна възраст се справят по-успешно с тестове за памет, в сравнение с мъжете. След настъпване на менопаузата обаче паметта им отслабва. Същото се случва и по време на бременността, вероятно заради хормоните и липсата на достатъчно сън, емоционалното натоварване и стреса.

3. Запомнят по-прецизно информацията, особено, ако са сексуално активни. Екип от университета МакГил в Канада установи, че младите жени, които редовно правят традиционен секс, много по-надеждно запомнят информация в сравнение със свои връстнички, които не са така сексуално активни. Учените допускат, че ефектът се дължи на ускоряване на процесите в мозъка. Вероятно сексът стимулира създаването на нови връзки между невроните и активизира неврогенизиса в хипокампа – тази част от сивото вещество, която отговаря за паметта.
Докато запомнянето на лица не е пряко свързано с хипокампа.

Въпреки предимството на жените в епизодичната памет, мъжете не са съвсем ощетени, защото има и други видове памет, в които те са по-добри.
Те например нямат проблеми да намерят къде са оставили колата, защото помнят по-добре пространствена информация.
Специалистите се надяват, че новото изследване им ще повдигне нови въпроси за паметта и разликите между двата пола.

Източник и снимка: noviteroditeli.bg

Powered by Facebook Comments