Имунната система зависи от 7 фактора

Имунната система зависи от 7 фактора

Имунната система е важен фактор в човека, за да го поддържа здрав. Въпреки че забравяте да миете ръцете си, докосването на лицето и тютюнопушенето съществуват редица други, не толкова познати начини, по които хората могат да повлияят неблагоприятно върху имунната им система.
1. Прекалено много седене
Един човек прекарва минимум 6 до 8 часа на ден в заседнало състояние – например най-често гледа телевизия и зад компютър или телефон.
Твърде многото седене ви излага на риск от проблеми като увеличаване на теглото и проблеми с позата – това се смята за толкова опасно, колкото пушенето. Хронично заседнало състояние може да повлияе негативно на здравето и функционирането на имунната система.

Какво да направите:
Ако работите на компютър, изправете се и правете 10 до 20 клякания за сядане поне веднъж на час.
Стремете се да излизате на разходки възможно най-често. Разхождате по гори или паркове по-често.
2. Отрицателност и песимизъм
Наличието на песимистично мислене всъщност може да понижи вашия имунитет. Често цитирано голямо проучване установи, че хората с по-положителен начин на мислене са изпитали по-здрав отговор на имунната система като цяло, въпреки че трябва да бъдат проведени повече изследвания.
Приемането на начин на живот, изпълнен с благодарност ще подобри настроението ви и ще ви зареди с по-силен имунитет. Последните проучвания показват, че благодарността е голям привърженик на здравето.

Какво да направите:

Бъдете готови за това, което животът ви поднася, но не изпадайте в паника.
Напишете три неща, за които сте благодарни – и на които се надявате – всяка сутрин. Помислете за хората, които носят много светлина в живота ви. Изпратете им бележка, с която ще ги уведомите, че имат положителна промяна в живота ви.

3. Страх

Страхът сигнализира за опасност за нашите тела, създавайки реакция на битка, полет или замръзване, която може да изпрати ударна вълна през тялото, включително и имунната система.
Ето какво обикновено прави тялото в отговора „борба или бягство“:
Забавете (или изключете) несъществените функции, от които не се нуждаем за незабавно оцеляване, като храносмилането.
Съхранете органите, които може да ни трябват при спешни случаи, като зрение, повишена сърдечна честота и приток на кръв, за да вървят бързо.
Осигурете по-висок хормонен поток в амигдалата част от мозъка, за да се съсредоточите върху опасността.

Какво да направите:

Бъдете наясно, но не се страхувайте.
Използвайте молитва или медитация за фокус и вяра.
Превключете тялото си за диафрагмално дишане. Страхът може да подтикне плиткото дишане в гърдите.

4. Претренираност

Докато прекаленото седене със сигурност уврежда имунната система, другата крайност – свръх упражнения – може да направи същото. Признаците на претрениране и преумора включват подуване и умора, които не отшумяват след тренировки.
Класически начин да разберете дали претренирате е следният: тренирате енергично, но производителността се влошава.
Като цяло, когато тренирате твърде интензивно твърде дълго, това може пряко и неблагоприятно да повлияе на имунната система.

Какво да направите:

Опитайте се да насрочите повече разходки или походи в тренировъчния си график. Изтеглете приложение, фокусирано върху природата и го използвайте за идентифициране на нови видове растения, насекоми и животни, докато изследвате. Това ще ви помогне да се свържете с природата, което може да бъде полезно за имунната система.
Избягвайте дългите пристъпи на интензивно кардио и не забравяйте да отделите време за нежна йога.

5. Избягвате прекомерната употреба на алкохол

Постоянната употреба на алкохол не е полезна за здравето като цяло, включително за здравето и на имунната система, така че е най-добре да не прекалявате системно с пиене. Всъщност за някои е най-добре изобщо да избягвате консумацията на алкохол.

Какво да направите:

Понякога чаша органично червено вино по принцип не е проблем, но някои хора не могат да спрат до там. Други пък трябва да избягват консумацията на алкохол изобщо.
Сменете алкохолните напитки с безалкохолни алтернативи като комбуча, био зелен чай, кокосова вода и сок от нар.

6. Дехидратация

Дехидратацията може да доведе до влошаване на цялостното здраве на тялото ви, така че останете хидратирани. Макар че е лесно да се каже, за някои все още е трудно да постигате цел за всекидневна хидратация.

Какво да направите:

Изтеглете приложението за проследяване на водата на телефона си, за да ви напомня и вдъхновява да получите достатъчно вода.
Изберете за филтрирана чешмяна вода вместо бутилирана вода. Това ще ви спести пари и повече.
Пийте поне по 2 литра вода на ден.
Можете да добавяте резени цитрусови плодове като лимони и портокали.

7. Самота

Доказано е, че самотата, поне косвено, влияе негативно на имунната система.

Какво да направите:

Използвайте технология (Skype, Viber), за да се свържете с близки, които живеят сами или са самотни. Той не само може да им оправи деня, но може да бъде полезен и за здравето на имунната им система.
Ако сте изолирани и се нуждаете от връзка, ползвайте гласов чат и видео връзка.

Източник: store.draxe.com

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments