Искам да си сменя професията, но ме е страх. Какво да направя?

Един на всеки двама служители иска да си смени професията. Дали в търсене на по-високо заплащане или заради търсене на ново лично предизвикателство, недоволните от сегашната си работа са доста повече, отколкото предполагате, разкрива Edna.bg.

Но почти никой от тях не е достатъчно смел, за да си смени работата. Това, разбира се, ги обрича на едно безрадостно съществуване на работното място между 9 и 5 и непрестанни мечти за едно по-светло бъдеще, което обаче може и да не дойде.

 „Искам, но ме е страх“ е една от основните причини за тази инертност.

И това е напълно нормално, обясняват френски психолози.

Страхът, напомнят те, е защитният механизъм на тялото ни срещу неизвестното. Но когато се подготвим добре за новото начало, страхът ще бъде заместен с увереност, че всичко е под контрол и нещата ще се подредят по най-добрия начин. Ето няколко практични насоки: 

Обсъдете го с хора, които вече са го направили. Потърсете сред познатите си хора, които вече са го направили – стартирали са нов бизнес или са оставили „перспективната“ си работа, за да се посветят на мечтата си и сега се чувстват добре. Те ще ви разкажат за собствения си опит, премеждия и победи и ще дадат ценните съвети за клопките, които трябва да избягвате.

Разделете цялото на малки части

Направете си план за действие. Смяната на професията не може да стане за ден, нужно е обучение, напускане на сегашната работа, още обучение, търсене на нова работа/развиване на бизнеса и трупане на опит.Всичко това изглежда огромно и невъзможно за вършене, ако го гледате в цялост. Но ако го разбиете на отделни точки, ще имате ясен план за действие в обозримо бъдеще.

Съставете си бюджет. Без значение дали става дума за нов бизнес или за нова работа, ще има промени във финансовото ви положение.Най-безболезненият вариант е да спестите достатъчно пари, с които да преживеете поне няколко месеца докато отново започнете да получавате доходи. Ако успеете да се споразумеете с настоящия си работодател да ви съкрати, помощите за безработица от борсата също са вариант за известно финансово спокойствие.

Обградете се с доброжелатели

Ако човек има правилните хора покрай себе си, може да постигне всичко. Или нищо, ако е заобиколен от „демотиватори“ – хора, които винаги казват „няма да стане“. Намерете сред приятелите си опора за новото си приключение, свържете се и с професионалисти от новата ви сфера, които също могат да ви подадат ръка.

И бъдете смели. Господ помага на такива хора.

 


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments