Искате да имате високо IQ? Откажете се от тези вредни навици веднага

Има много навици, които понижават IQ на човека, а някои от тях вероятно присъстват в ежедневието ви. Може да ви се струва, че тези навици нямат нищо общо с интелигентността, но научно е доказано, че те имат сериозно влияние върху работата на мозъка ви.

Тези навици са свързани както с начина на хранене, така и с начина ви на живот. Проучванията показват, че определени дейности, които човек повтаря систематично, влияят на когнитивните му способности.

Наситени мазнини

Много от нашите храни съдържат огромно количество наситени мазнини. Тези мазнини се намират в млечните продукти, тлъстото месо, колбасите. Учените стигнаха до извода, че такава храна влияе негативно върху работата на сърдечно-съдовата система, тъй като повишава нивото на „лошия холестерол“ в кръвта, което вреди на кръвоносната система. В резултат на това нормалното кръвообращение на човек се нарушава и това води до липса на кислород в мозъка и забавяне на неговото функциониране.

Многозадачност

Проучване е установило, че човешкият мозък не може да функционира при многозадачност. Хората сами създадоха за себе си илюзията, че изпълняват няколко различни задачи едновременно. В действителност, обаче, мозъкът никога не губи последователния си характер. Следователно, като се има предвид степента на неговото влияние върху нивото на интелигентност, цената на многозадачността е много висока.

Злоупотреба с телевизията

Навикът да гледате телевизия е много често срещан начин за забавление. И това несъмнено е най-евтиният и лесен начин да се разсеете и да се отпуснете, защото докато гледате, не е необходимо да полагате никакви физически или умствени усилия. Просто седите и гледате екрана.

Последиците от такова забавление обаче могат да бъдат много сериозни. Навикът да се седи дълго пред син екран намалява нивото на IQ.

Липса на сън

Добрият сън е един от най-добрите навици, които допринасят за нормалното функциониране на мозъка. След такъв сън човек се чувства отпочинал, пълен с енергия и готов за нов ден.

Изследванията показват, че хората, които не получават достатъчно сън, или тези, чиито сън не е достатъчно здрав, бързо се изморяват, правят повече грешки и се характеризират с повишена емоционална нестабилност. В допълнение, те определено са по-раздразнителни и са склонни да се разстройват при най-малкия повод.

Обратно, някои изследвания показват, че добрият сън подобрява паметта. Когато човек се събуди отпочинал, за него е по-лесно да се концентрира и да запомни нова информация.

Прекалено много захар

Големите порции захар също пречат на нормалното функциониране на мозъка. Ако човек консумира големи количества захар в продължение на 6 седмици, тогава той има затруднения с обработката и съхраняването на информация. И фактът, че деменцията се среща най-често при хора с диабет, не е съвпадение.

Освен това същото проучване доведе до заключението, че консумацията на плодове, съдържащи твърде много фруктоза, води до подобни резултати. Важно е да се отбележи, че същността на проблема не е в самата консумация на захар, защото тя е един от основните хранителни продукти за мозъка. Истинският проблем се появява, ако го злоупотребите.

 

Всички тези навици ще понижат вашия IQ. Затова най-правилното решение е да ги държите под контрол.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments