Историята на една снимка или как жена избягала от ГДР във ФРГ

Историята-на-една-снимка-или-как-жена-избягала-от-ГДР-във-ФРГ

Любителите на историята вероятно са обръщали неведнъж внимание на тази известна снимка, на която е изобразено момиче, останало без сили. Този кадър е много емоционален и от пръв поглед развълнува. 

Вниманието е мигновено привлечено от блондинка, паднала на колене. Офицерите, които са се строили от двете страни на границата, предизвикват съвършено различни чувства – видно е, че те спорят помежду си, гневно гледайки “съперниците” в очите.

Хората в униформи са западногермански и източногермански полицаи, а момичето е нещастна бегълка. По принцип, тази снимка се публикува с подпис “Един кадър вместо хуляди думи”, но има ли нещо общо с действителността? Да открием истината заедно.

Ако вярваме на подписа на тази снимка, то тя е направена птез 1955 г, когато да избягаш от ГДР във ФРГ изобщо не е било лесно. Но тази снимка не е нищо разично от добре измислен пиар ход, който мигновено привлича внимание – но тя изобщо не е истинска.

Отбелязваме, че това не е фотошоп, а все пак е истинска снимка, само че не е направена през 1955 година и не е исторически документ. Това е изрязан кадър от малкоизвестния италиански филм “Източна зона, Западна зона” (в оригинал – Oggi a Berlino), чиято премиера била през 1963.

Според сюжета Ханс решава да избяга от Източен Берлин в Западен, при свои роднини. Младото момиче, което стои на колене, е актрисата Нана Остен – във филма тя е приятелка на Ханс.

Филмът, колкоо и да е странно, си останал неизвестен, не получил нито една награда, а този кадър и до днес се “разхожда” из интернет просторите и вълнува публиката.  Така че вярвайте само на достоверни факти, тъй като, както виждате, много публикации стават известни заради лековерни потребители на мрежата.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments