Превърнете семплия какаов кекс в кулинарен шедьовър. Вижте как да приготвите какаов кекс с винен топинг по рецепта на Ели от Cake and Pancake.

Брой порции: 8-10

Трудност: 2

Какаов кекс с топинг от вино
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Необходими продукти за кекса:

  • 200 г. пшенично брашно;
  • 80 г. неподсладено какао;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. канела;
  • 1/2 ч.л. индийско орехче;
  • 220 г. нерафинирана кафява тръстикова захар;
  • 230 г. меко масло (на стайна температура);
  • 3 големи яйца;
  • 200 мл. червено вино (използвах сорт Сира);

Продукти за топинга:

  • 1/2 ч.ч. вино;
  • 2/3 ч.ч. касис (може и замразен);
  • 3 с.л. нерафинирана кафява тръстикова захар;
  • 2/3 ч.ч. сладкарска сметана за разбиване;

Начин на приготвяне:

 

Приготвяне на кекса:

  1. Смесвате брашното, содата, бакпулвера и какаото и ги пресявате в купа.
  2. В отделна купа разбивате маслото със захарта за около 5-6 минути до пухкав крем.
  3. Едно по едно добавяте яйцата към сместа със захарта и разбивате след всяко яйце.
  4. Редувайки, прибавяте към яйчената смес сухите продукти и виното.
  5. Приготвяте форма за кекс с падащи стени и диаметър 15 см. Ако нямате, може да използвате кръгла форма с диаметър около 22см.
  6. Намазвате дъното и стените с мазнина и покривате дъното с хартия за печене.
  7. Включвате фурната да загрява на 180С.
  8. Изсипвате сместа във формата за печене и печем около час без обдухване. Проверявайте с дървена клечка за готовност.

 

Приготвяне на топинга:

  1. В касерола изсипвате виното, захарта и касиса.
  2. Слагате касеролата на котлона на силен огън. Бъркайте непрекъснато. Когато заври, намалете силата на огъня и оставете за около 10 минути, докато течността се редуцита.
  3. Готовата смес прецеждате през цедка, така че семките и люспите от касиса да останат в цедката.
  4. Ще използвате само сиропа, а всичко от цедката може да изхвърлите. Оставете сиропа настрана, докато се охлади напълно.
  5. В купа разбивате сметаната до твърди върхове.
  6. Прибавяте й сиропа на части, докато разбивате.

Сглобяване на кекса: Тъй като кексът е достатъчно сочен, не е необходимо да се сиропира допълнително. Измазвате с топинга, декорирате по ваше желание и сервирате.

Да ви е сладко!

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake

 

рецепта за кекс с топинг от вино, рецепта за кекс

Практични съвети

Режете чийзкейк с топъл нож

Пуснете горещата вода на чешмата и оставете ножа под струята за кратко. Подсушете и разрежете чийзкейка. Така десертът няма да полепне по острието.

Съновник Rozali.com

Хороскоп за деня