Каква е разликата между обикновеното масло и гхи, как се прави и защо второто е уникален продукт

Вече няколко пъти чувам за нещото наречено гхи и се чудя какво. Реших да проуча и да споделя с вас какво представлява и защо всъщност е нещо страхотно. Заместител ли е на маслото? Какво точно представлява? По-добро ли е?

Да отговорим на тези въпроси

Гхи произлиза от древна Индия и на практика е много високо пречистена форма на маслото. В сладки и солени ястия е идеален заместител на маслото и растителните мазнини. Има по-добър вкус. По-трайно е и може да се съхранява по-дълго от тях.

Как се прави?

Взимаме по-голямо количество масло и го разтопяваме, но възможно най-бавно. Топлината трябва да е много слаба. По време на процеса „замърсителите“ на масото ще излязат отгоре. Те трябва да се отрстранят с лъжица. Също така ще се изпари водата от маслото.

Накрая остава възможно най-чистата мазнина от масло. И това не е пречистено масло, което е различно нещо. Процесът е подобен, но гхи се прави много по-бавно. Тук всичката вода се извлича.

Може да добавите подправки и билки на вкус. В повечето случаи обаче това не се прави.

Какви са предимствата на използването на гхи?

Това е идеална мазнина за готвене на висока температура и сотиране. Знаете, че много мазнини имат ниска точка на горене и пушене, което ги прави вредни при готвене с тях. Гхи се усеща много добре от хора с чувствителни стомаси. Храносмила се по-лесно от маслото. Когато се прави от масло от крави, които са хранени естествено, гхи съдържа много витамини и минерали.

Ползва се както всяка друга мазнина.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments