Какви изследвания трябва да се направят при наднормено тегло?

Ако имате проблем с постоянно наднормено тегло, специалистите препоръчват да си направите определени изследвания, за да откриете къде може да се крие проблемът за това

Някои от основните тестове включват проверка на нивата на инсулин и глюкоза. Това ще ви помогне да разберете как протича въглехидратният метаболизъм, съветва zdrave.to.

Друг важен показател е хормонът TSH, който отразява състоянието на щитовидната жлеза. Ако има нередности в работата му, тогава тялото започва да задържа течност. Оттук и допълнителното тегло.

Необходимо е да се провери и нивото на желязото. В този смисъл тестът за феритин ще бъде най-информативен.

При недостиг на желязо в организма често се появява хипоксия, когато мазнините спират да изгарят поради липсата на кислород.

Също така е важно да се прецени дали има дефицит на витамин D. Витаминът е пряко свързан с развитието на затлъстяване и инсулиновата резистентност.

Резистентността към лептин често препятства свалянето на излишните килограми. Ето защо, е важно да се изследвате за хормона лептин. С резултатите от всички анализи специалистът ще може да разбере в каква посока да се движи, за да помогне на пациента да отслабне.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments