Каквото и да правите, не очаквайте нищо в замяна

Правете добро и не чакайте благодарност. Всъщност получавате много повече!
Това се случва на всеки от нас. Учтиво пропускате нечия кола на пътя, очаквате шофьорът да отвори прозореца и да помаха като знак на благодарност.

Но не го прави. И сега вече чувате гласа ви, който е силно възмутен от факта, че хората не знаят как и не искат да благодарят един на друг за добрите дела.

Същото се случва, когато задържите вратата за някой друг. Хората минават, без дори да се усмихват и да ви благодарят.

Но това не е толкова лошо. Често жертвате времето си, работите неуморно, за да помогнете на някого, а отговорът е мълчание … Човекът не само не ви благодари, но дори не забеляза вашите усилия!

Или когато подготвяте изненада за за някой приятел, която искате да зарадвате, накрая всичко но завършва с пълно разочарование.

Всички имаме нужда от това – признание. Това е вътрешна нужда на човек и няма как да го заобиколим. Да, искрено, с най-добри намерения, помагаме на други хора и вършим добро. Но и ние искрено и винаги очакваме благодарност от тях. Дори само с едно кимване, дори и без думи… Това е необходимо, за да се чувстваме удовлетворени и щастливи.

Тези очаквания са основният проблем. Първо, човекът, на когото сме направили добро, е под един „натиск“: „Трябва да сте благодарни!“ И второ, да очаквате нещо от хората в замяна – получаваме само разочарования. И не защото са лоши и неблагодарни. Напротив! Това е просто природата на човека: естествено е той да приема всички добри неща за даденост.

Докато изучавах този въпрос малко по-сериозно, стигнах до извода, че нашите вечни страдания от нереализираните очаквания за благодарност от други хора изобщо не са свързани с маниакалното желание да чуем думата „Благодаря!“ Всъщност говорим за дълбоката необходимост да получим „знак“ от Вселената, че при нас всичко е наред.

Искаме да сме сигурни, че сред многото решения и действия през целия ден, някои от тях са били наистина добри.

За нас е жизненоважно да знаем, че сърцата ни са мили, а нашите намерения са най-благородни. Ето защо би било хубаво да получавате от време на време потвърждение на това „отгоре“.

Трябва да намерите баланс и хармония вътре в себе си, така че всички действия и решения да се генерират от дълбоко разбиране за това кой сте. Вие, а не някой друг, решавате кое е добро и кое е лошо! Къде сте действали благородно и къде не сте!

Източник: www.lifetime.bg

Powered by Facebook Comments