Какво е важно да знаем, за да предпазим децата от коронавирус?

Първо

Вирусът SARS-CoV-2, който предизвика пандемията на COVID-19, засяга както деца, така и възрастни.

Въз основа на анализа на разпространението на инфекцията в Шенжен, Китай се стигна до заключението, че вероятността от заразяване с нов коронавирус при деца е същата като при възрастните.

Второ

Симптомите при деца носещи вируса се появяват по-рядко и в по-малка степен, отколкото при възрастни.

Трето

Колкото по-младо е детето, толкова по-голям е рискът. Епидемиологично проучване на 2143 деца в Китай показа, че децата под пет години имат по-тежки симптоми.

Това са включително проблеми с дишането, а най-уязвими са бебетата под една година, които все още не са развили имунитет.

Четвърто

От деца, както и от възрастни, можете да се заразите. Това беше доказано в Ухан.

Според някои данни (предварителни) през първите две седмици SARS-CoV-2 е особено заразен, дори ако носителят няма симптоми. 

По това време запушва горните дихателни пътища, а заразеният разпространява вируса, когато кашля или киха.

Освен това е установено, че инфекцията се предава по фекално-орален път, през изпражненията на дете.

Един от авторите на статията в педиатрията, Стивън Л. Зейхнер, д.м.н., ръководител на катедрата по детски инфекциозни заболявания в Университета на Вирджиния, поставя проблема по този начин: 

Тъй като много заразени деца имат леки симптоми или дори изобщо няма такива, важно е да се спазва социалната дистанция, хигиената и други „предпазни мерки за здравеопазването. Членовете на семейството са най-застрашени, особено бабите и дядовците, както и тези, които имат хронични заболявания.“

Според учения родителите трябва да се запитат:

„Правя ли всичко, за да предотвратя разпространението на вируса?“

Как да предпазите детето си от инфекция?

Първо

Напълно анулирайте всички партита и игри с други деца, съвместни вечери с роднини, не ходете на гости и не канете никого при себе си, спазвайте принципа на социалната дистанция.

Второ

Не позволявайте на децата да ходят с приятели. Играта на само дете на детската площадка също е опасна: вирусът остава жизнеспособен на всяка повърхност до 48 часа. По-добре организирайте колоездене, ако е разрешено от властите.

Трето

Научете детето си да мие ръцете си старателно няколко пъти на ден и да не докосва лицето си.

Четвърто

Мийте бебешки дрехи и играчки възможно най-често. Дори въведете система на честа им дезинфикация.

Пето

Не оставяйте детето без надзор и друг да се грижи за него дори за кратко. Това се отнася особено за бабите и дядовците, които са изложени на риск.

Шесто

Ако детето е болно, по-добре е да се грижите за него у дома. Консултация с личен лекар по видеовръзка или телефона е задължителна. Не отивайте веднага в болнично заведение.

Ако няма очевидни симптоми на COVID-19, като проблеми с дишането, тестът все още е малко вероятно да покаже заболяване и рискът от заразяване в медицинска институция е много висок.

Powered by Facebook Comments