Какво е мислил Айнщайн за будизма

Какво-е-мислил-Айнщайн-за-будизма

Чудели ли сте се какво мисли Айнщайн за будизма? Ето какво отговорил Алберт Айнщайн, след като бил попитан какво смята за религия на бъдещето.

„Будизмът има характеристиките на онова, което може да се очаква в една космическа религия за в бъдеще: той надхвърля личния бог, избягва догмата и теологията. Той обхваща както естественото, така и духовното и се основава на религиозно чувство, което се стреми да изживее всичко, естествено и духовно, като смислено единство.

„Религията на бъдещето ще бъде космическа религия. Тя трябва да надхвърли личния си бог и да избягва догмата и богословието. Обхващайки както естественото, така и духовното, тя трябва да се основава на религиозно чувство, което се поражда от преживяването на всичко естествено и духовно като смислено единство. Будизмът отговаря на това описание. Ако има някаква религия, която може да се справи със съвременните научни нужди, това е будизмът. ” – Алберт Айнщайн.

Интересни думи от Алберт Айнщайн. Будизмът, както и науката, се интересува напълно от разбирането на света около нас.

Защо будизмът е в диалог с науката

Сред ключовите аспекти на будизма намираме настойчивосттва, че знанието трябва да се придобива чрез личен опит, а не в зависимост от авторитета на свещените текстове или ученията на признати майстори. Защото ориентацията му е по-емпирична, отколкото теоретична.

Освен това будизмът не изисква сляпа вяра от своите привърженици. Едно просот убеждение отразява знанията и опита. Хората не търсят убежище при Буда с надеждата за спасение. Буда не дава такава гаранция. По-скоро будизмът ви помага да намерите своя собствен път към щастие и свобода.

Всъщност самият Буда не е описан като бог и не бива да се разглежда като такъв. И всъщност в будизма няма нито един създател на божество, нито едно свето писание и т.н.

Това обаче не се отнася за целия будизъм.

В голяма част от света будизмът все още включва ежедневни ритуали и вярата в специалните прелести. И да не забравяме, че има будистки традиции, които вярват в концепцията за „прераждане“, което означава, че след като някой умре, в крайна сметка той ще се появи в някаква друга форма, със своите „кармични атрибути“. …

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments