Какво и как да сготвите с нахут – 3 лесни рецепти

Познат повече в източната кухня, нахутът, наричан още леблебия, навлиза все по-сигурно и в западната. Защо трябва да включите нахута в ежедневното си меню и как да го приготвите. Предлагаме ви няколко полезни рецепти с нахут.

Какво и как да сготвите с нахут - 3 лесни рецепти

 

Защо да готвите с нахут?

Вкусен, засищащ и полезен – три основателни причини, които да ви убедят, че трябва да включите нахута в ежедневното си меню. Нахутът има вкус на бобени зърна и подобно на тях набъбва при термична обработка.

Има два основни сорта нахут – единият от тях е със светли и едри зърна, а другият е с по-дребни и по-тъмни. Независимо на кой и от двата се спрете, може да сте сигурни, че ще се заредите със значително количество витамини (А, С, Е и К) и минерали (калций, желязо, магнезий и цинк). Люспите на нахута са богати на антиоксиданти, но повечето готвачи ги махат след термична обработка, тъй като консистенцията на ястието става по-фина.

Хумус - арабска разядка

 

Какво може да приготвите с нахут?

Може да използвате нахута като съставка в свежа салата, като водещ продукт за приготвяне на супа, като гарнитура или пастет.  Някъде избират нахутено брашно за направата на пици, хлябове и други тестени изделия, както и вместо панировка. Във Филипините пък нахутът служи за подобряване вкуса на някои десерти.

Важно е да знаете, че преди да сварите нахута, трябва да го оставите да се накисне за една нощ – така увира по-лесно. Докато ври, кулинарите съветват да не слагате сол, за да не промените вкуса на продукта.  След като го сварите, може да отлеете водата, в която е бил нахута, да долеете наново и така да приготвите супа. Ако пък сте решили да ползвате нахут като съставка към друго ястие, изчакайте зърната да изстинат и после отстранете люспите.

Нахутът е любима съставка на много вегетарианци и вегани. В суров вид може да издържи до 1 година, ако го държите на тъмно и хладно място.

 

Доматена супа с нахут

 

Доматена супа с нахут

 

Продукти:

  • 1 ч.ч. нахут
  • 600 г домати от консерва
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • подправки на вкус (кимион, магданоз, черен пипер, джинджифил, канела)

Начин на приготвяне:

  1. Нахутът се кисне в тенджера с вода от предната вечер.
  2. На другия ден задушавате нарязаните лук, чесън и подправки в зехтин и малко вода.
  3. След това добавяте нахута и още 6ч.ч. вода.
  4. След като ястието заври добавяте консервата с домати и оставяте супата да ври на слаб огън.
  5. Накрая овкусете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.

 

Фалафел

 

Фалафел

 

Продукти:

  • 2 глави червен лук
  • 450 г сварен нахут (или от консерва)
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с. л. ситно нарязан магданоз
  • 1 ч. л. млян кориандър
  • 1 ч. л. млян кимион
  • 1 и 1/2 ч. л. бакпулвер
  • олио
  • сол и черен пипер
  • чери домати
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

  1.  Нахутът се отцежда добре и се пасира в кухненски робот.
  2.  Прибавят се нарязаните на ситно лук, чесън и магданоз, както и кориандърът, кимионът, бакпулверът, солта и пиперът.
  3.  Всичко   се смесва на гладка паста, която се оставя да почине за половин час.
  4.  С ръце се оформят малки топчета, които се пържат в силно загрято олио, докато станат златисти на цвят.
  5.  Отцеждат се върху попивателна хартия и се поднасят с нарязани на четвъртинки доматчета и листа босилек.

 

Нахут по марокански

 

Нахут по марокански

 

Продукти:

  • 500г сварен нахут
  • 1 с.л. (равна) кимион
  • 1ч.л. кориандър
  • щипка пикантна подправка или чили
  • 1к.л. канела
  • щипка бахар
  • черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбъркайте всички подправки.
  2. Подсушете нахута, изсипете го в тавичка и го залейте със зехтин и подправките.
  3. Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна до златисто.

 

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments