Какво не ни казват на женските консултации?

Кои са темите, които традиционно се пропускат по време на женската консултация, попитахме Ралица Стоянова – психолог във ВИТА.

Ралица Стоянова – психолог във ВИТА

Ралица Стояновапсихолог във  ВИТА

 

„Женска консултация“ се нарича всеки преглед при проследяване на бременността, проведен от акушер-гинеколога на бъдещата майка. Той включва множество измервания – на теглото, обиколката на корема, артериалното налягане, срокът на бременността и термина, сърдечната дейност на плода, фетална морфология и много други компоненти, така важни за сигурността при протичането на една нормална бременност и раждане.

Благодарение на тези консултации днес много повече бебета се раждат здрави, а грижата за техните майки е пълноценна.

Но кои са темите, които традиционно се пропускат по време на женската консултация?

За някои от тях е трудно да се говори. Понякога бъдещата майка предпочита да не споделя всичко, което я вълнува или притеснява, защото го счита за маловажно на фона на провежданите жизнено необходими измервания. Но тъй като тялото и психиката са неразривно свързани, нека обърнем внимание и да разгледаме някои от тези значими въпроси, които си спестяваме при прегледа.

 

1. Психичното състояние на бременната

Често бъдещата майка изпитва интензивни и променливи емоции, дали вследствие на хормоналните промени в тялото или пък на огромната житейска промяна при очакваното посрещане на новия живот, Те варират от  силна радост, през бурен гняв, до тъга и отчаяние…
Понякога е необходимо да се вгледаме в себе си, да си зададем въпроса какво изпитваме, с какво е свързано то, да си позволим да чувстваме. Има емоции и поведение, провокирано от тях, които считаме за неприемливи. Някой все пак трябва да ни обясни, че бъдещата майка има право да се чувства объркана и уплашена. Понякога може да се разкрещи или разплаче без видима причина, но има право и да си прости това, както и да потърси подкрепа. Освен на близките си в тези случаи е важно да има доверие и на своя акушер-гинеколог, психолог или други специалисти, които посещава, за да разкаже за своите преживявания извън промените на телесно ниво, които са факт.

 

2. Страховете

По време на бременността, особено в случаите, когато е първа бременност, жената може да има множество страхове – за физическото състояние на бебето, дали то се развива добре, дали ще се роди здраво. Страхове за самата нея – различни в различните триместъри на бременността – как ще се справи с неразположенията, докога ще може да работи, как ще протече раждането …
Понякога, настанени трайно в мислите на жената, страховитите фантазии могат да придобият чудовищни размери. Затова човек има нужда да поговори с някого, да сподели, да чуе чужд опит или професионално мнение.
Няма нищо по-нормално от това да се страхуваме. Страхът и тревогата до голяма степен ни предпазват. Но не бива да им позволяваме да завземат изцяло мислите и ежедневието ни.

 

3. Промяна в социалната роля – от жена към майка

С бременността настъпва голяма промяна в живота на жената. Новият човек, който идва на света, преобръща всичко. С появата му приоритетите на жената се пренареждат. Това малко същество е изцяло зависимо от грижите й и отговорността е огромна.

Както казва френската писателка Симон дьо Бовоар „Не се раждаш жена. Ставаш жена.“ Същото се отнася и за майчинството. Колкото и книги и наръчници да сме прочели, всяка жена намира своя индивидуален път и решение на това как да бъде майка. И то майка на точно това дете, което също със своята индивидуалност е различно от всички други.

Не се говори много за чувствата на жената относно тази нова социална роля, която предстои да заеме. Сякаш това се случва по подразбиране, но не е така. Тя има нужда от време, има период на адаптация, който не може да се прескочи и не бива да очакваме това да се случи. Жената не е длъжна от момента на раждането „да знае как“ и изведнъж да заеме тази роля. Дори да притежаваме инстинкт, ние сме човешки същества и има много други характеристики, които ни правят такива, освен инстинкта. По темата за тези промени не се говори много, а необходимостта да се обсъдят и осмислят страховете, свързани с тях, е неизменна.

 

4. Взаимоотношения с околните

Това е друга тема, за която не се говори, а неизменно вълнува бременната жена.
Така желаното събитие и очакването му не засяга в по-малка степен и бъдещият татко. Мъжете по-рядко и трудно го показват, но и те имат своите страхове, мисли и очаквания. Взаимоотношенията през периода на бременността, а още повече след появата на новия живот, също се променят. В семейството се появява още един значим човек, независимо дали е първо дете на двойката или има по-големи братя и сестри. Ако разглеждаме семейството като система, то при настъпване на промени и новости в нея, всичко останало като част от системата също се променя. Понякога това води до напрежение, спорове, но и затвърждаване на силната връзка между двамата.
Взаимоотношенията с родители, приятели и познати също се променят. Бъдещата майка пренасочва вниманието си изцяло върху бременността и бъдещото си дете и това е естествено. Това означава по-малко внимание за околните, които (особено по-близките хора) също ще имат нужда от време за адаптация към новите събития.

 

5. И да не пропускаме… COVID-19

Дори запленена и развълнувана от предстоящото събитие, в повечето случаи бъдещата майка е засегната от темата за коронавируса, опасността и извънредните мерки за предпазване. Неизвестността на бъдещето поражда страх. Какво представлява вирусът? По-опасен ли е за бременните жени и бебетата? Как майката да провежда необходимите прегледи във време на препоръчителна социална изолация?… Всички тези въпроси и много други можете да споделите със своя лекар.

Затова, скъпи дами, не се притеснявайте да споделяте и да задавате въпроси на своя акушер-гинеколог. Той/тя е ваш партньор, който ви съпътства в очакването и посрещането на вашето дете и на когото можете да имате пълно доверие! За всички въпроси, на които търсите отговор, сме на Ваше разположение ТУК>>>


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments