Какво отличава прасковите от нектарините?

Вярно ли е, че нектарината е праскова, кръстосана със слива? Или е ГМО продукт? Оказва се, че тези вкусни плодове се различават не само по външен вид!

Мнозина смятат, че гладките нектарини са праскови, кръстосани със сливи или джанки. Но това не е така.

Повишената “пухкавост” е необходима на прасковата, за да я предпази от насекоми и други вредители. Плътните власинки не позволяват на буболечките и мухите да се приземят върху плодовете, още по-малко да отхапят парче или да проникнат под много тънката кожа.

Пухът също така удължава срока на годност на нежната праскова, образувайки допълнителен защитен слой, който не пропуска влага, която може да съдържа бактерии или гъбички.

Но веднъж, предполага се през 17-ти век, на едно от прасковените дървета се появили абсолютно плешиви плодове – гладки и блестящи.

По-късно се оказало, че това чудо на природата се е родило в резултат на естествени генетични мутации в процеса на самоопрашване на дървета и благодарение на учените-селекционери този сорт е запазен. Заслужава да се отбележи, че днес има хиляди разновидности на прасковата.

Нектарината може да се нарече подобрената версия на прасковата – факт е, че при нея природата е трябвало да компенсира липсата на пух с по-здрава и еластична кожа. Нектаринът има по-плътна сърцевина, тя е по-сладка и питателна – съдържа много повече захар от прасковата!

Затова хората с диабет или на диети трябва да вземат предвид този факт. Но нектарината съдържа и повече полезни вещества, например витамин С, бета-каротин (провитамин А) и калий.

Когато избирате какво да купите в магазина, праскови или нектарини, помнете следните нюанси:

– Въпреки че имат по-стегната кожа, нектарините се развалят по-бързо от прасковите.
– Ако не харесвате пуха на прасковите или сте алергични към него, купете нектарини.
– Кожата на нектарина трябва да е гладка, без повреди.
– Ако прасковата не мирише, най-вероятно не е узряла.
-Не купувайте напукани праскови и нектарини.
– Преди да ядете, можете да премахнете власинките от прасковата с четка за зъби.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments