Какво трябва да знаете преди да дарите кръв?

Независимо дали дарявате кръв по спешност за близък човек, или доброволно, има няколко неща, които трябва да знаете преди да пристъпите към тази процедура. Какво трябва да знаете преди да дарите кръв?

Какво трябва да знаете преди да дарите кръв?
 © iStock

Подготовка за кръводаряването

Няколко дни преди да дарите кръв трябва да се храните разнообразно. Добре е менюто ви да включва храни, богати на желязо. Хапвайте повече риба, месо, зелени листни зеленчуци.

 

 

В деня на кръводаряването трябва да сте отпочинали добре. Опитайте да си доставите поне 8 часа качествен сън.

След като се събудите, хапнете качествена и питателна храна.

Никога не отивайте да дарявате кръв на гладно.

кръводаряване

 

Процедурата

Преди процедурата ще разговаряте със специалист. Той ще ви разпита за физическото ви здраве, както и за това дали скоро или в момента приемате медикаменти или не. Ще ви разпитат за хронични и отминали заболявания.

След това трябва да се прецени дали сте подходящ донор на кръв. От пръста се взимат няколко капчици и се прави кръвен тест. С него се определя кръвната група и по-важно – хемоглобинът.

Ако той е твърде нисък, не се позволява кръводаряване. За жените неговите нива са 125, а за мъжете 135.

Процедурата отнема около 40-50 минути, в рамките на които от един човек се взима между 400 и 450 мл. кръв.

 

Вижте още:

даряване на кръв, кръводарител

След кръводаряването

Добре е да останете в легнало или седнало положение 10-20 минути след като приключи процедурата. Най-добре е да сте си взели придружител, в случай, че ви стане лошо. А и е по-добре да се приберете с кола и да избягвате градския транспорт или ходенето пеша поне няколко часа.

Не прибързвайте със свалянето на превръзката от ръката и стриктно следвайте всичко, което ви се каже от медицинския персонал.

В дните след кръводаряването трябва да хапвате силни и висококалорични храни, за да помогнете на тялото си да се възстанови по-бързо.

 

Колко често можете да дарявате кръв?

Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в годината, а жените – до 4 пъти. Добре е между отделните кръводарявания да има поне 2 месеца.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments