Вижте как да приготвите ароматен доматен сос и неустоима италианска пица. Вкусно предложение от Елица Сърбева от Cake and Pancake

Как да приготвите пухкава италианска пица и доматен сос
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Рецепта за доматен сос за пицата:

Необходими продукти:

  • 400 г. консервирани нарязани домати;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 3 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 с.л. балсамико;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • 1 люта чушка – по желание;
  • Няколко листенца пресен босилек;

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагате дълбок тиган на котлона да загрява.
  2. Измивате и нарязвате лютата чушка на парченца, а скилидките чесън обелвате и нарязвате на половинки.
  3. В тигана слагате скилидките чесън и зехтина. Когато чесънът стане карамелен, изсипвате доматите, захарта, балсамикото, солта, черния пипер и лютата чушка и разбърквате.
  4. Оставяте да заври и намалявате степента на огъня, за да може да покъкри и сосът да се редуцира.
  5. Разбърквайте редовно.
  6. След около 10-15 минути течността трябва да се е редуцирала и сосът да се е сгъстил.
  7. Прибавете нарязаните листенца пресен босилек и свалете от огъня.
  8. Изсипете в блендер и направете на пюре.
  9. Оставете настрана да изстине напълно, докато приготвяте тестото за пицата.

италианска пица

 

Рецепта за италианска пица:

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. топла (не гореща) вода;
  • 2 ч.л. суха мая;
  • 1 ч.л. захар;
  • 3 1/4 ч.ч. пшенично брашно;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1-2 с.л. царевично брашно;
  • Допълнително:
  • 4-5 с.л. доматено пюре за пица (рецептата по-горе);
  • 60 г. бейби моцарела;
  • Настъргано пармиджано;
  • Няколко чери доматчета;
  • Парченца ананас – по желание;

За сервиране:

  • Свежа рукола;
  • Сурово сушена пушена шунка;
  • Настъргано пармиджано;

Начин на приготвяне на тестото за пицата:

  • Смесете в дълбока купа водата, маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете маята да се активира за около 10 минути.
  • След това прибавете солта и започнете на части да прибавяте и брашно. Омесете меко тесто.
  • Оформяте на топка и слагате да втаса в купа, намазана с малко мазнина.
  • Покривате купата с прозрачно фолио и оставяте за около 2 часа да втаса на стайна температура.

Приготвяне на пицата:

  1. Разделете втасалото тесто на две равни части.
  2. Поръсете плота с малко царевично брашно и разточете първата половина от тестото.
  3. Сложете голям тиган на котлона да загрява на най-ниската степен.
  4. Пренесете оформената пица в тигана и оставете тестото за около 10 минути в топлия тиган.
  5. Включете фурната да загрява на 250С.
  6. Намажете пицата с доматен сос и разпределете няколко чери доматчета, мини моцарела отгоре и няколко парченца ананас, поръсете с малко пармиджано и сложете във фурната* да се изпече до красив загар отгоре.

 

*Ако тиганът не е с метална дръжка или не може да бъде използван във фурна, пренесете пицата върху тава за печене!!!

Когато е готова, подредете от пушената шунка и руколата, и поръсете с настъргано пармиджано.

Оформяте втората пица по същия начин.

 

Да ви е сладко!

***** ***** *****

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake