Как да разпалим апетита, ако не ни се яде

Тази статия с инструкции как да разпалим апетита е за тези, които не са вдъхновени да похапнат дори от най-вкусните ястия.

Причините за липса на апетит могат да бъдат много: от напълно безвредни, до заплашващи със сериозни проблеми състояния – умора, унило настроение или разболяване.

Ето най-лесните и ефективни съвети как да разпалим апетита, ако не ни се яде.

Дъвчете дъвка

Много хора смятат, че дъвката намалява апетита, но всъщност е точно обратното. При продължително дъвчене се получава и повишено производство на стомашен сок, което означава, че тялото ни има нужда от храна. Препоръчва се дъвченето на дъвка за не повече от две минути. И не забравяйте, че по-продължителната и по-честа употреба може да доведе до влошаване на работата на червата и стомаха.

Хапнете си ябълки
При липса на апетит, яжте ябълки

Те са едни от най-добрите диетични плодове, но представляват и реална опасност, когато говорим за контролиране на глада. Факт е, че ябълките провокират производството на стомашен сок, което означава, че събуждат апетита.

Това важи особено за зелените плодове и други кисели храни като лимон, портокал, кисело зеле. Те дразнят лигавиците, като по този начин увеличават производството на стомашен сок.

Прясно изцеден сок

В прясно изцедения сок има огромното количество захар и почти пълното отсъствие на фибри, които се намират в месестата част от плодове и зеленчуци. Пиенето на сок води до рязко покачване на инсулина и последващото му рязко спадане, което води до остро чувство на глад.

Ако безразличието към храната продължава повече от две седмици, това може да доведе до липса на хранителни вещества и общо изтощение на организма. Тогава е добре да си обърнем сериозно внимание.

Какво да направите, ако нямате апетит
Как да разпалим апетита, ако не ни се яде

Опитайте се да:

– забавите темпото на живот;

– да нормализирате графика на съня си;

– научете се да се отпускате;

– позволете си малки радости: разходка, пазаруване, възможност просто да легнете под одеяло с книга.

Създайте си комфорти и най-вероятно желанието да хапнеш топла гозба, да изпиете чаша кафе или чай с бисквитки скоро ще се върне при вас.

Но ако липсата на апетит и безразличието към храната продължава две седмици или повече или е придружено от бърза загуба на тегло, струва си да разгледате по-отблизо проблема.

Най-добрият начин да направите това, е да посетите лекар и да получите всички тестове, предписани от него. В зависимост от резултатите от първите анализи могат да бъдат предписани допълнителни изследвания: ултразвук, електрокардиограма, рентгенография, ЯМР. Това ще помогне да се намери истинската причина за загубата на апетит и ефективно да се коригира.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments