Как да се предпазите от грип в градския транспорт

Как да се предпазите от грип в градския транспорт

Обличайте се според времето

Да се облечете леко в студа, само защото спирката е близо до дома ви, е лоша идея. Дори ако голяма част от времето прекарвате в градския транпосрт.

Може да възразите: в маршрутката е лесно да се изпотите. А после излизате на студа и хоп – вече сте се разболели. Да. Но далеч по-разумно е да откопчаете или да свалите якето си в автобуса. Никога не знаете какво ви чака в приближаващата маршрутка: задух или студ.

Изолирайте се от болни

Невъзможно е напълно да се обезапасите в обществения транспорт. Но може да намалите риска. Да отидете в другия край на салона не е толкова ефективно, колкото просто да се обърнете и за няколко секунди да задържите дъха си, когато някой кихне или се закашля.

Вирусите и бактериите така или иначе моментално ще се разлетят из целия автобус. Важното е да се опитате да защитите носната лигавица, очите и устата си от тях.

По същата причина не се стремете да се забиете в края на салона: по законите на физиката въздушните потоци заедно с вирусите в крайна сметка отиват точно там. Посстоянното отваряне на вратите пък може да предизвика преохлаждане. Затова място в средата е най-безопасно.

По-малко съприкосновение с околните предмети

Постарайте се да пътувате седнали и по-малко да се държите за дръжките. Именно върху тях се натрупват огромен брой бактерии и вируси, които са мигрирали от ръцете на други пътници.

Не докосвайте лицето или косата си, докато не си измиете ръцете или не използвате антисептици.

Не се надявайте само на медицинската маска

Маските, изработени от съвременни материали, наистина защитават. Но е вярно и че те спират само около половината от близките вируси и бактерии.

Останалите са нова заплаха, която прониква под маската и се размножава във влажната от дишането среда. Някои вируси, включително грипа, могат да причинят заболяване, ако влязат в контакт с незащитени очи.

Ето защо медицински маски има смисъл да носят предимно хора с отслабена имунна система, хронични респираторни заболявания и такива, които наскоро са се възстановили от заболяване. Да разчитате само на нея не си струва.

Не яжте и не пийте в градския транспорт

В противен случай ще изложите директен път на бактериите вкъм тялото во. Изчакайте до дома или офиса ви, където можете да си измиете ръцете. Да, и в обществения транспорт не е и много прилично.

Избягвайте струпването на хора

Пропуснете препълнената маршрутка и изчакайте следващата. Изберете просторния трамвай или тролей, дори и в ущърб на скоростта. Колкото по-малко контактувате с другите хора, толкова по-малък е шансът да се разболеете.

Ако пък растоянието го позволява, постарайте се да ходите пеша. Поне по време на епидемия. А и ходенето пеш е полезно само по себе си.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments