Как да си направим прах за пране, които струва нищо в сравнение с този в магазина и пере супер

Прахът за пране е нещо, без което не можем. Дали ще е на капсули, в прахообразна форма или течен, той е доста скъп и винаги свършва бързо. Бюджетните варианти не перат достатъчно добре и са още по-голяма загуба на пари.

Сега ще ви предложа рецепта за домашен препарат за пране, който чисти дрехите страхотно, а и е доста евтин. Ще го разберете като видите цените на отдеlните съставки. Става и много бързо.

Какво ще ви е нужно?

Сапун за пране / Сапун за петна

Среща се под тези две наименования и е традиционна стока. Изглежда като нормален сапун на външен вид. Цените му започват между 2 лева и стигат до 3-4 лева за един брой.

Сода за пране / Сода за почистване / Сода за бъчви

Това не е сода за хляб или сода бикарбонат. Това е нещо различно. В основата си е натриев карбонат. Използва се за премахване на мръсотия и аромати. Стандартната сода за хляб се превръща в такава при нагряване за половин час на 205 градуса. Но няма нужда. Разфасовка от половин килограм струва около 3 лева.

Боракс

Това е естествена съставка, която премахва лошите аромати и може да избели белите дрехи. Ползва се и за почистване на кухненски съдове. Чисти страхотно и килими. Той е единствения по-сложен продукт. Продава се на малки разфасовки. От виждала съм разфасовки от 100 грама за 3 в аптеките. В Интернет съм намирала по килограм за 8 до 10 лева. Аз лично си взимам от аптеката.

Как се приготвя прахът?

Сапунът трябва да се настърже на ренде. Три части от сапуна се смесват с 1 час от содата за пране и 1 час боракс. Използвайте по-голям съд, който може да се затваря добре, за да не се овлажнява. Ако искате някакъв аромат, добавете етерично масло по избор. При пране се слага 1 супена лъжица в пералнята. При  по-голямо количество дрехи може да сложите 2 супени лъжици.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments