Как да си приготвите вкусен домашен хляб?

Необходими продукти за вкусен хляб

Започнете с избора на брашно – доброто брашно трябва да е сухо и меко на допир. Когато го стиснете в шепата си, то трябва да става на топка, а когато разтворите дланта си – да се разпилява. Ако искате мек и пухкав хляб, най-добре използвайте фино брашно, при което е смляна само вътрешната част на зърното – без обвивката и зародиша.

Други обаче харесват хляб с по-плътна консистенция, затова предпочитат пълнозърнесто брашно. Въпрос на вкус е дали ще изберете да приготвите хляб с брашно от лимец, нахут, ечемик, ръж, овес, соя, киноа, царевично семе.

Друг важен компонент е маята – качестваната мая помага на хляба да бухне повече и да стане по-мек. Прясната мая не трябва да се лепи по ръцете, а при натиск трябва да се троши. Винаги се разтваря в топла вода или топло мляко. Другият вариант е да използвате суха мая, която някои рецепти допускат да се добавя директно към брашното.

Най-разпространената и позната рецепта за домашен хляб включва брашно, мая, сол и вода. Всички останали съставки са въпрос на вкус.

Как да си приготвите вкусен домашен хляб?

В тестото за хляба може да добавяте различни подправки (сухи или свежи), семена, ядки, маслини, сушени домати и т.н. Важно е да знаете, че с каквито подправки или семена сте овкусили хляба, със същите трябва да го поръсите, докато се пече. За да полепнат добре, използвайте някоя от често срещаните глазури за хляб. С тях предпазвате хляба и от изсъхване и втвърдяване.

Разтопеното масло прави коричката на хляба по-мека, медът и захарната глазура са идеални за сладък хляб, а зехтинът оставя траен и приятен аромат. Някои намазват хляба и с прясно мляко за получаване на златиста коричка.

За да запазите коричката на хляба хрупкава, не го покривайте с кърпа, след като го извадите от фурната.

Някои кулинари правят нарези върху тестото за хляб преди да го сложат да се пече. Важно е те да бъдат под ъгъл, защото перпендикулярният разрез може да попречи на хляба да се надигне и да развали формата му. Хлябът се пече винаги в предварително загрята на по-високи градуси фурна, която по-късно се наглася на по-ниска температура.

Добави описание

Тънкости при печенето

Когато включите фурната, на най-долното ниво поставете вътре празна тава. Когато достигнете желаната температура, сложете хляба да се пече, като го поставите над празната тава, а нея я напълнете с вода. На 10-15мин. доливайте вода, за да бухне хлябът. Ако искате хрупкава коричка, тогава към края махнете съда с водата.

 

Рецепта за селски хляб

 

Рецепта за селски хляб

 

Продукти:

  • 2 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
  • 175 мл топла (но не гореща) вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. суха мая
  • 1 с.л. разтопено масло
  • зехтин за намазване на тавата

Начина на приготвяне:

  1. Брашното се пресява и към него се добавя разтопеното масло. Сместа се втрива с пръсти до получаване на трохи.
  2. Добавят се захарта, солта, маята и внимателно се сипва водата. Омесва се тесто, което се поставя в намазнена със зехтин тавичка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато увеличи обема си.
  3. След това прехвърляте тестото в намаслена и посипана с брашно форма за печене.
  4. Отново покривате с кърпа и оставяте да втасва.
  5. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 200градуса. След 20-тина минути намалете градусите на 190 и покрийте с фолио.
  6. Печете до готовност.

 

Рецепта за домашен хляб

Рецепта за домашен хлябПродукти:

  • Около 1 кг брашно
  • 25 г мая
  • 450 мл хладка вода
  • (10 г) 1 супена лъжица захар
  • (5 г) 1/2 супена лъжица сол
  • 30 г краве масло
  • 10 мл растително масло

Начин на приготвяне:

  1. Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта.
  2. Получава се рядка каша.
  3. Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата.
  4. Престоява 10-15 минути.
  5. Прибавяте останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло.
  6. Месите твърдо тесто.
  7. Месенето продължава, докато тестото стане гладко.
  8. След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути.
  9. Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва.
  10. Пече се в умерена фурна.
  11. Хлябът се изважда, докато е топъл, мокри се горната му кора с вода и се покрива с кърпа.
  12. Не бива да се реже топъл!

 

СЪВЕТ:  И двете рецепти са подходящи за домашна хлебопекарна, като първо слагате мокрите съставки, а след това сухите.

 

ВИЖТЕ И ОПИТАЙТЕ ОЩЕ 198 ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ ЗА ХЛЯБ И ПИТКИ ОТ НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ>>>

ВИЖТЕ И ОПИТАЙТЕ ОЩЕ 198 ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ ЗА ХЛЯБ И ПИТКИ ОТ НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments