Как да си приготвите мътеница (бътърмилк)?

Ако често готвите десерти или използвате рецепти от сайтове в чуждестранни сайтове и блогове, то със сигурност сте попадали на такива с мътеница. В разговорния език се използва и чуждицата – бътърмилк (buttermilk). Рецепта за мътеница/ бътърмилк

Как да си приготвите мътеница (бътърмилк)?

В чужбина този продукт можете да откриете много лесно в супермаркета. У нас обаче се намира трудно, дори на границата с невъзможното. Но пък е много лесно да го приготвите сами у дома. Вижте рецепта за бътърмилк/ мътеница:

 

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. лимонов сок (оцет)

 

Приготвяне:

  1. Добавете лимоновия сок към прясното мляко и разбъркайте
  2. Мътеницата ще е готова след 10-15 минути.
  3. Тя е малко по-гъста от прясното мляко. В нея ще има и малки бели късчета. Не се притеснявайте, към каквото и да добавите мътеницата, те няма да останат така, на топчета, в крайния продукт

рецепта за мътеница, бътърмилк

 

Други заместите на мътеница:

  • В някои рецепти мътеницата може да се замени с айран – 3/4 ч.ч. кисело мляко, смесена с 1/4 ч.ч. вода
  • Можете също да използвате 3/4 ч.ч. заквасена сметана и 1/4 ч.ч. вода


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments