Как коронавирусът атакува тялото: защо едни оздравяват, а други не

Как-коронавирусът-атакува-тялото-защо-едни-оздравяват,-а-други-не

Какво точно се случва в организма, когато го атакува коронавируса? Медици и изследователи споделят това, което са разбрали за тези няколко месеца. 

Какво се случва в гърлото

Коронавирусът навлиза в тялото през лигавицата на носа, устата или очите и бързо достига до фаринкса. Там той се закрепя с помощта на шиповете си, които се впиват в клетъчната мембрана, прониква вътре и се превръща във „фабрика“ за производство на свои „клонинги“.

Генетичният материал на вируса по същество действа като нашественик, като на практика смазва целия клетъчен метаболизъм, сякаш казва: „Спрете да правите всичко, което обикновено правите. Сега вашата работа е да ми помогнете да създавам вируси “, обяснява пред New York Times  Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни болести в Медицинския център на университета Вандербилт.

Инкубационният период – между заразяването и появата на първите симптоми – продължава средно 5 дни (но разпространението е много различно). Тогава мнозина имат суха кашлица, която вероятно се дължи на дразнене на клетките, нападнати от вируса.

Какво се случва в белите дробове

Продължавайки да се размножават, коронавирусите се спускат от гърлото надолу в белите дробове и бронхите. Те се прикрепят към два основни типа клетки – бокаловидни, които произвеждат слуз, и цилии, които участват в движението на слузта и предизвикват имунен отговор на появата на чужди вещества – частици прах, цветен прашец, микроби и вируси.

Имунната система започва да реагира на натрапници. Създава непоносими условия за живот на вируса (за вас това се проявява с температура, болки, възпаления).

В благоприятните случаи

За около седмица вирусите се унищожават. Вие се възстановявате и на теория получавате имунитет от този щам.

В тежките случаи

(които, за щастие, са много по-малки) имунната система реагира на вируса неподходящо, прекалено. Как точно коронавирусът го принуждава към такава непропорционална ответна реакция, лекарите все още не знаят.

Случва се така нареченият синдром на освобождаване на цитокини (цитокинова буря) – животозастрашаващ системен процес, когато имунната система произвежда мощно освобождаване на възпалителни агенти, цитокинови протеини, които от своя страна активират ново освобождаване и така нататък в неконтролиран цикъл. Това води до хиперинфламация, която унищожава не само вируса, но и здравите клетки.

Ако един млад и здрав организъм е в състояние да го издържи, то възрастен организъм, отслабен от други заболявания, изложен на голям риск да не оцелее заради усложнения.

На този етап се появява задух – друг характерен симптом на COVID-19. Хиперинфламацията в белите дробове затруднява газообмена, който се случва по време на дишането – поглъщането на кислород и отделянето на въглероден диоксид.

Белодробните алвеоли, отговорни за обмена на газове, се запълват с течности, гной и мъртви клетки. Дишането е трудно до степен, че е необходима механична вентилация.

Какво се случва при усложнения

Най-опасното усложнение е острият респираторен дистрес синдром, при който при който в белите дробове се натрупва толкова много течност, че това пречи на тялото да получи достатъчно кислород, за да оцелее. Това може да се засили от отказ на бъбреците и разрушаването на чревната лигавица, обяснява отдела за здраве и науки на BBC News.

Друга причина за смъртността е споменатата свръхреакция на имунната система, която започва да вреди не само на вирусите, но и на цялото тяло. Възможно е да има септичен шок, когато кръвното налягане спадне толкова много, че органите да откажат.

До криза могат да доведат и други бактериално-вирусни инфекции – често това е бързо развиваща се пневмония. Ако имунната система не се справи с вируса, тогава той се разпространява по цялото тяло и вредата може да бъде фатална.

Какво медиците все още не знаят за коронавируса

Въпреки че светът научи за нова форма на коронавирус през декември, учените все още не могат да намерят отговори на редица ключови въпроси.

Колко хора всъщност са заразени? В момента около 80% от заразените имат леки симптоми или изобщо не ги имат. И така, реалният брой носители на коронавирус може да бъде в милиони.

За да се разбере това, трябва да се прибегне до масово тестване като в Южна Корея или Германия. Дотогава числата за повечето страни могат да се считат само за приблизителни.

Могат ли хората, които са болни, да се заразят отново?

Регистрирани са няколко случая на възможна повторна инфекция при пациенти, които вече са се възстановили от COVID-19. Повечето учени все още вярват, че това не е повторна инфекция, а връщане на недолекувана болест. Да кажем, че човек се чувства по-добре, тестовете показват, че няма вирус в носа и гърлото, но той може да остане някъде другаде в тялото.

На теория пациентите, които са се възстановили и са преболедували коронавируса, трябва да развият антитела в кръвта, които ще предотвратят повторната инфекция.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments