Как се готви ориз? Вижте тези съвети на опитните домакини!

Как се готви ориз?

Много домакини не обичат да готвят ястия с ориз поради факта, че той много често се слепва, става на бучки или остава несварен. Искаме да споделим с вас няколко трика, за да сготвите перфектен ориз.

Не е нужно да сте готвач, за да направите ориза ронлив. Убедите се сами!

1. Накиснете ориз преди готвене
Ако следвате този съвет, оризът ще набъбне и по време на готвене ще се отдели много по-малко нишесте. Залейте ориза със студена вода, така че да го покрие 2 пръста и оставете за час.

Отцедете водата, вземете тиган и разтопете 50 г масло в него. Добавете вряла вода в съотношение 1:1 към ориза. Добавете 0,5 ч. л. сол и разбъркайте. Покрийте тигана с капак и оставете да се готви 15 минути. Ако цялата вода се е изпарила, оризът е готов. Покрийте го с капак и го оставете да престои за 30 минути.

2. Запържен ориз
Кипнете вода, изплакнете ориза, прецедете го през гевгир и оставете да изсъхне.

Изсипете 2 супени лъжици растително масло в тиган. Поставете го на котлона, добавете ориза и запържете за 5-10 минути. Бъркайте ориза постоянно. Трябва да се пържи, докато побелее.

Изсипете вряща вода в тигана и сол и разбъркайте добре. Покрийте ориза с капак и гответе на слаб огън, докато водата се изпари. Можете да разбъркате ориза, но не повече от 1-2 пъти.

3. Използвайте повече вода
Изсипете 2 литра вода в тенджера и я кипнете. Паралелно кипнете вода в каната. Изплакнете добре ориза. Когато водата заври в тенджерата, добавете сол и ориза.
Гответе го почти до омекване. Когато видите, че оризът е почти сварен, го изсипете в гевгир, за да се отцеди. Изсипете вряла вода над ориза от каната и го оставете да се отцеди за 5 минути.

Прехвърлете ориза в тенджера и добавете малко слънчогледово олио. Вместо растително масло можете да използвате масло, просто го разтопете първо. Разбъркайте готовия ориз и го оставете да престои малко.

Това е всичко. Вече знаете как се готви ориз.

Надяваме се да намерите тези съвети за ронлив ориз за полезни и да направите своя ориз страхотен.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments