Как се предава COVID-19 и защо е важно да спазваме мерките

Коронавирусите са голямо семейство вируси, които могат да причинят заболявания при хора и животни. Коронавирусът, който понастоящем е в новините, е кръстен SARS-CoV-2. Той причинява респираторната болест, наречена Coronavirus Disease 2019, съкратена до COVID-19, споделят от Deccanherald .

Правителствата и здравните агенции по целия свят са създали насоки за намаляване на риска от заразяване с COVID-19.

COVID-19 се разпространява главно чрез капкова инфекция. Ако човек с инфекция кашля или киха, микроскопични капчици се изхвърлят от дихателните пътища. Тези капчици съдържат вирусни частици. Хората наблизо, които вдишват капките, натоварени с вируси, са изложени на висок риск от заразяване, особено ако вирусният товар в инхалираните частици е голям.

Средно са необходими 5-7 дни, за да може заразеният да развие симптоми на COVID-19. Това е инкубационният период на заболяването. Заразените лица могат да разпространяват вируса по време на инкубационния период. Въпреки това, вероятно вирусното натоварване е малко. Така че рискът от заразяване е малък, но не е нулев, преди симптомите да се развият.

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура и кашлица, така е при около 80-85 на сто от пациентите. Когато се прояви COVID-19, заразността на заболяването е най-висока през началната седмица, обаче засегнатото лице вероятно ще остане заразно до пълно възстановяване. Ето защо хората със заболяването трябва да се лекуват в специално обозначени, изолирани отделения, докато не се възстановят и вече не са заразни.

Хората с COVID-19 могат да бъдат в обществото за един или повече дни, докато стигнат до болница, да им бъде поставена диагноза и да бъдат приети за лечение. Докато са все още в обществото, те ще си взаимодействат със семейството, съседите и приятелите. Те ще се смесват с непознати на обществени места и в градския транспорт. Никой няма да знае, че са инфекциозни, докато не се постави диагнозата. Ето защо хората, за които се смята, че са изложени на риск от развитие на болестта, трябва да се самоизолират или да бъдат поставени под карантина.

Микроскопичните капчици, които заразените изхвърлят, пътуват само доколкото могат да бъдат пренесени от силата на кашлицата или кихането. Вятърът или бризът от вентилатор могат да пренесат капчиците допълнително. Обикновено е малко вероятно капчиците да пътуват повече от 2 метра. Следователно, стоенето далеч от хората и особено стоенето далеч от многолюдни места, намалява риска от вдишване на инфекциозни капчици във въздуха. Просто казано, ако не знаете кой е заразен, стойте далеч от всички.

Микроскопичните капчици, изхвърлени от заразени лица, са по-тежки от въздуха. В рамките на минути, след като бъдат изхвърлени от заразен човек, капчиците се утаяват по стени, маси, врати, дрехи и други повърхности в близост до кашлицата или кихането. Така че незаразените лица, които докосват замърсени повърхности и след това докосват лицето си, рискуват да предадат вируса от замърсената повърхност до епитела или лигавицата в очите, носа или устата. Ето защо повърхностите, които могат да са замърсени с капчици, трябва да се почистват редовно и ето защо незаразените лица трябва да избягват да докосват лицето си, освен ако ръцете им не са чисти.

Много по-малко вероятно е инфекцията да се пренесе от замърсени повърхности, отколкото от вдишани капчици. Това е така, защото капчиците по повърхностите изсъхват, убивайки вируса. Изсушаването става по-бързо при горещо и сухо време. Изсушаването е по-бързо и върху абсорбиращи повърхности като картон и по-бавно на твърди повърхности като метал или пластмаса. Почистването на повърхности с почистваща течност, съдържаща алкохол и старателно измиване на ръцете със сапун може унищожи вируса, ако повърхностите и ръцете са замърсени.

Досега се смята, че COVID-19 не се разпространява от ултрамикроскопски аерозолни капчици, които могат да останат във въздуха с часове. Това означава, че неинфектираните лица, които преминават кратко време след заразен, който кашля или киха, е малко вероятно да вдишат заразения въздух.

Обобщавайки, най-важният съвет е да стоите далеч от хората; не знаете кой е заразен.

 


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments