Как часовете в денонощието и храните влияят на мозъчната функция

Човешкото тяло в различно време на деня е конфигурирано за различни цели – хранене, продуктивна работа или добра почивка. Всеки човек се опитва да се придържа към удобен за него режим, но определени фактори влияят върху мозъчната дейност, в частност, биологичния часовник и храната.

Мозъкът се „включва“ за работата от 4 до 6 сутринта, но само ако човек редовно получава достатъчно сън. В такъв ранен момент вече можете да започнете да работите и постепенно да увеличавате ефективността си.

В периода от 6 до 9 сутринта мозъкът получава и анализира информация, тоест паметта и логиката работят по-добре. Това е най-подходящото време за активна умствена дейност (учене или работа), както и за закуска. Максималната мозъчна активност се случва между 9:00 и 12:00. По това време можете да се справите със сложни проблеми.

От 12 до 14 ч. е време за почивка. За да се настроите за по-нататъшната работа, важно е да сте обядвали и да се отпуснете.

От 14 дни до 18 ч. – подходящ период за умерено физическо натоварване и проста монотонна работа.

Най-доброто време за творчески занимания и вечеря е от 18 до 21 часа. Вечер е трудно да се концентрираме върху важни въпроси, защото главата е пълна с креативни идеи.

Тялото започва да се подготвя за нощна почивка от 21 до 23 часа. През този период е по-добре да не излагате мозъка на стрес, в противен случай това ще доведе до хронична умора.

След 23 часа и до 3 сутринта трябва да спите, за да може тялото да се възстанови и да се напълни с енергия. Ако си лягате в неправилното време, тогава сутрин не може да се говори за висока работоспособност и устойчивост на стрес.

В допълнение към биологичния часовник, активността на мозъка се влияе и от консумираната храна.

Какви храни са полезни за мозъка

  • кафе (оптимално – две чаши на ден) – подобрява паметта, скоростта на реакция, устойчивостта на стрес и логическото мислене. Но трябва да помислите, че тази напитка дава краткосрочен ефект (не повече от два часа);
  • пресни плодове и ягоди – не само подобряват мозъчната функция, но и повишават настроението поради наличието на много полезни микроелементи в състава;
  • тлъста риба – богата на ненаситени мастни киселини и витамини, които имат благоприятен ефект върху мозъчните клетки;
  • ядките и сушените плодове са отличен вариант за закуска, но е важно да не прекалявате с количеството, тъй като съдържат много мазнини;
  • тъмен шоколад – в състава присъстват полифеноли, това са мощни антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки.

Възможно е да се подобри мозъчната функция с помощта на лекарства, по-специално, глицин и гинко-билоба. Глицинът е най-разпространеното лекарство, предназначено за повишаване на умствените показатели, може да се приема по една таблетка три пъти на ден при стрес, нервен и емоционален.

Не по-малко известно лекарство е гинко-билоба, създаден на базата на екстракт от дървесни листа, особено помага при нарушения на съня, виене на свят, шум в ушите и намаляване на концентрацията, достатъчно е да приемате по една капсула два пъти на ден в продължение на два месеца. Преди да вземете лекарства, трябва да се консултирате с лекар и да се уверите, че нямат противопоказания.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments