„Калдо верде“ – супа от Португалия

„Калдо верде“ е популярна в Португалия супа се прави с картофи, кейл, зехтин и сол. Често малко преди да е напълно готова добавят колбас или шунка, които я правят по-засищаща и гъста. Тя е идеална за стопляне в есенните вечери.

Брой порции: 4

Трудност: 1

„Калдо верде“ - супа от Португалия
 © iStock.com

Продукти:

• 500 г картофи
• 1 глава кромид
• 2 скилидки чесън
• сол на вкус
• 1 л и 500 мл вода
• 2 с. л. зехтин
• 200 г кейл
• 200 г чоризо или др. колбас

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите, кромида и чесъна и пуснете в подсолената вода да се варят 25-30 минути.

2. Ако не сте купили кейла нарязан, а на листа, нарежете ги на ситно. Охладете леко готовите зеленчуци и ги пасирайте. Добавете зехтина и кейла. Варете до омекването му.

3. Преди да свалите от котлона, добавете в супата колбаса, нарязан на кръгчета, оставете супата да кипне отново и я свалете от огъня. Порсете със ситно нарязан кейл.

 

„Калдо верде“ - супа от Португалия

 

Кейл е роднина на броколите и брюкселското зеле. Има твърди и дълги листа и обикновено се вари в супи или яхнии, за да
омекне. Ако ще го нарязвате в салата, първо натрийте листата със сол, за да омекнат. Нискокалоричен е, но богат на витамини и полезни минерали. Шампион сред зеленчуците по съдържание на антиоксиданти.

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments