Карамелена глазура – техники, съвети и приложение

Карамелената глазура или огледалната карамелно-шоколадова глазура са използва за покриване на карамелени торти и сладкиши с карамел.

Ето две рецепти за приготвянето ѝ, изберете тази, която най-много ви харесва.

Карамелената глазура е доста проста в технологията на изпълнение, за нейното приготвяне ще са ви необходими следните съставки:

Съставки за карамелена глазура

½ с.л. захар;

30 г масло;

3 с.л. течна сметана, за предпочитане не по-малко от 30%;

1 с.л пудра захар;

¼ ч.л. ванилия

Този списък с продукти е достатъчен, за да получите оригиналната карамелена глазура.

Започнете рецептата, като подготвите пропорциите на всички продукти. Можете да използвате съставки като кафява захар от захарна тръстика и обикновена бяла захар. За да приготвите, разтопете маслото в тенджера и добавете сметаната, разбъркайте старателно, така че сместа да е равномерна и хомогенна.

След това изсипете тънък слой захар в готовата смес. Разтопете захарта на слаб огън, не забравяйте да бъркате постоянно, тогава повърхността на карамела ще започне да придобива кремообразна консистенция.

След 2-3 минути изглаждане на глазурата свалете сместа от печката и добавете ½ супени лъжици пудра захар. Оставете сместа леко да се охлади и добавете останалата ванилия на прах.

Това е всичко. Карамелът е готов.

Карамелена глазура

Снимка: Йозлям Кадирова

Оптималната температура за нанасяне върху бисквитена основа е около 27-20 градуса.

Някои готвачи добавят желатин към сладката смес, но кулинарните експерти с опит не го правят.

Експериментирайте с други млечни продукти, с подправки – разнообразието от методи за готвене е толкова широко, че във всеки случай ще намерите метода, който ви е най-удобен и вкусен.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments