Кардиологията е все по-ефикасна! Как да запазим …

Кардиологията е все по-ефикасна, но всеки сам е отговорен за здравето на сърцето си. Как да запазим сърцето и артериите здрави?

Кардиологията е все по-ефикасна! Как да запазим сърцето и артериите здрави?
 

 

Благодарение на успешните хирургични интервенции и на реанимацията, за 25 години смъртността от сърдечносъдови заболявания в Европа е намаляла с 50%! Въпреки този огромен напредък болестите на сърцето и артериите продължават да бъдат втората най-честа причина за фатален изход при мъжете и първа при жените, защото често забравяме за значението на храненето и хигиената на живот.

 

Коронографията – рентгенов преглед на артериите с помощта на сонда, вече е една банална медицинска процедура. Съчетава се понякога с ангиопластика за разширяване на запушената артерия. В резултат сърдечният мускул е по-добре кръвоснабден. Без операция се имплантират кардиостимулатори и дефибрилатори. Науката напредва всеки ден. Защо тогава толкова много хора продължават да умират от сърдечносъдови проблеми? Защото забравяме, че тези заболявания има мултифункционален произход и са последица от начина ни на живот.

 

Овладяване на инфаркта на миокарда

Ангиопластиката се прилага от 1977 г. През минимален разрез в кожата на китката или в гънката на слабините в артерията се вкарва сонда, снабдена с мини камера, която позволява на лекаря да следи процедурата на екран. Чрез сондата на мястото на запушването в една или няколко коронарни артерии се поставя стент – малка мрежеста тръбичка, която разширява артериалните стени. Последното поколение стентове могат в продължение на месеци да освобождават локално нужните медикаменти, така че да се избегне рецидив. Венозните инжекции с тромболиза от друга страна резорбират съсиреците, които предизвикват инфаркт, и така намаляват размера на щетите върху сърцето.

 

 

Щадяща хирургия за аортната клапа

Стесняването на аортата е най-честото сърдечносъдово заболяване в Европа. Аортната клапа, разположена на изхода на сърцето, се отваря и затваря 60 пъти в минута. С годините тя се изморява и в някои случаи се налага да бъде сменена. Класическият начин за това е чрез гръдна операция, при която клапата е подменена с друга – животинска /от прасе/ или метална. Напоследък се правят успешни опити изкуствените клапи да се поставят по неоперативен път – чрез сонда, преминаваща през артерията на крака, и с малък разрез на гърдите.

 

Имплантиране на автоматични дефибрилатори

Предсърдната фибрилация е заболяване, предизвикано от хаотични електрически импулси, произведени в двете сърдечни предсърдия. Мускулните влакна на сърцето се свиват в безредие, сърцето бие бързо и неравномерно. Основното лечение се състои в прием на лекарства, които регулират анормалните електрически импулси. По-съвременна техника позволява проблемът да бъде третиран чрез радиочестота. Друг метод е имплантирането на дефибрилатор – малък апарат, който пречи на сърцето да спре да работи при пациенти с висок риск от внезапна смърт.

 

Спасителни лекарства

Бетаблокерите преборват хипертонията и сърдечната недостатъчност. Те забавят ритъма на сърцето и разширяват кръвоносните съдове.

 

 

Ние сме си виновни

Заседнал начин на живот, тютюнопушене, консумация на мазни храни, психосоциален стрес – ето ги основните врагове на човешкото сърце. Най-голяма част от сърдечносъдовите инциденти се дължат на цигарите, без да се забравят съпътстващи фактори като хипертонията и диабета. Затлъстяването става сериозен социален проблем, то засяга вече и все повече млади хора.

 

Толкова ли е виновен холестеролът?

Мазнините повишават нивото на холестерола в организма, а той пък увеличава риска от инфаркт. Атеромните плаки, които запушват артериите, неправилно се наричат холестеролни плаки. Всъщност те се състоят от различни компоненти: триглицериди, фосфолипиди, мастникиселини и холестерол, който е 30% от общия състав на липидите. Мненията за вредата от холестерола са противоречиви, но това не означава, че трябва да спрем превенцията или употребата на статини. Не бива обаче и да се преувеличава ролята му, като се омаловажават другите фактори за сърдечносъдовите заболявания. 30% от инфарктите възникват при холестерол в нормите.

 

 

Да се предпазим!

Можем да запазим сърцето и артериите здрави, ако сложим край на заседналия живот, спрем цигарите и се храним според средиземномоската диета – пълнозърнести храни, пресни сезонни плодове и зеленчуци, бобови храни, ядки и сушени плодове през зимата. Яйцата, месото и рибата се консумират умерено, а от млечните продукти се препоръчва само овчето и козето кисело мляко, и то в малки количества. От мазнините най-подходящ е зехтинът.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments