Картофи, тиква и стриди повишават имунитета

С настъпването на есенния сезон и обичайното зачестяване на настинките и грипните заболявания, вижте кои храни повишават имунитета.

Картофи. Кореноплодното растение съдържа антиоксиданта глутатион (glutathione), който повишава имунната система. Освен това антиоксидантът пази от болестите Алцхаймер, Паркинсон, както и от чернодробни заболявания, проблеми с пикочните пътища, HIV, рак, сърдечни болести и диабет. Картофите повишават имунитета.

Тиква. Оранжевият плод е пълен с бета-каротин, нутриент, от който тялото добива витамин А – ключов витамин за доброто състояние на имунната система.

Стриди. Счита се, че стридите са един от най-мощните естествени афродизиаци. Това най-вероятно се дължи на богатото им съдържание на цинк. Цинкът участва в повече ензимни реакции, от колкото всеки друг минерал. Цинкът е жизнено необходим и за поддържането на доброто функциониране на защитните функции на организма.

Картофи, тиква и стриди повишават имунитета

Домати. Вездесъщите домати имат свойството да правят организма резистентен към дегенеративните болести. Доказано е още, че доматите се справят успешно с лекуването на херпеси.

Смокини. Този плод е с високо съдържание на калий, манган и антиоксиданти. Смокините помагат и за балансиране на pH нивата в тялото, правейки труден достъпа и инвазията на патогените. Те са богати и на фибри, които понижават инсулина и нивата на кръвната захар, като по тази начин се намалява значително риска от диабет и метаболитен синдром.

Гъби. Те намаляват уязвимостта на организма към ракови заболявания. Редовната консумация на гъби повишава продукцията на бели кръвни телца. В резултат се намалява въздействието на свободните радикали, а голяма част от токсините се унищожават.

Нар. Това е един от най-добрите естествени противоракови продукти. Пиенето на сок от нар всеки ден ще държи рака на далеч, а имунната система повишена.

Картофи, тиква и стриди повишават имунитета

Някои храни или нездравословен начин на живот могат да направят човек по-предразположен към настинки и грип. Избягвайте мазните и подсладени храни, тъй като те намаляват активността на имунната система.

Добре ще е също да ограничите приема на кофеин, който действа като диуретик и намалява запасите на вода в организма. Също така се разделете с вредни навици като пушенето например. Освен че вреди на дихателния тракт, пушенето може да разстрои защитните функции на тялото ви.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments