Кафето помага в борбата с Алцхаймера

Безспорно кафето е най-известната енергизираща напитка в света. Напоследък все по често се говори за вредите от кафето. Изследвания сочат, че след продължителна консумация на кафе кофеинът се натрупва в организма и това довежда до кофеинова зависимост, подобна на пристрастяването към наркотици, цигари, алкохол и т.н.

Това състояние често е придружено от раздразнителост, повишена възбудимост и хронично главоболие, а по-тежките – различни психически заболявания.

Според американски изследователи отрицателният ефект на кафето зависи от гена. Основна роля за преработката на кофеина в кафето от черния дроб имат ферментите на цитохрома. Любителите на кафе, които са носители на “бавен” вариант на гена, са с около 40% по-предразположени към здравословни проблеми – и обратното. При тези, които носят “бърз” вариант на гена, кафето дори има здравословен ефект.

Вредите, които може да нанесе свръхконсумацията на кафе, са доста стряскащи, но само за тези, които действително прекаляват или страдат от определени хронични заболявания. И все пак една чашка кафе дневно не вреди на организма независимо от гена.

Нещо повече – редовната и умерена консумация на кафе може да предпази от поява на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване.

Учени под ръководството на Давид Блум от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания установили в експерименти с мишки, че кофеинът може да има защитен ефект срещу някои мозъчни заболявания, включително срещу болестта на Алцхаймер.

Кафе срещу Алцхаймер

Изразеното при тази болест намаляване на умствените способности се дължи на натрупване на анормални протеини tau в мозъчни клетки, които са в процес на дегенериране. Оказва се, че редовното приемане на кофеин забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява опасността от деменция. Ефектът от кофеина върху заболявания, свързани с протеина tau все още не е изяснен.

В експерименти с мишки учените стигнали до заключението, че редовното приемане на кофеин – 0.3 г на 1 литър вода, предотвратява загубата на паметта и някои модификации на протеина tau. По време на теста млади трансгенни мишки, които с възрастта прогресивно развили невродегенеративно заболяване, свързано с tau, в разстояние на 10 месеца приемали кофеин по орален път. Учените са категорични, че гризачите, приемащи кофеин, са развили по-малко значимо заболяване, що се отнася до загубата на паметта и модификациите на протеина tau.

Причините за развитието на болестта на Алцхаймер не са напълно изучени. Съществуват предположения, че някои промени в начина на живот като умствено стимулиране и упражнения или балансирана диета биха предотвратили коварната болест.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments